Recept za najukusniji banana bread koji će zadovoljiti i najkritičnija nepca

by | 15 siječnja, 2024
banana kruh

Nema ništa gore nego kad u ostavi nemamo ništa slatko, a baš bi nam nakon ručka fino sjeo neki kolač. Zasigurno svi imamo u kuhinji odavno izgubljenu bananu koja je već poprimila crnu boju i ne izgleda privlačno za jesti. No hranu ne bacamo pa ćemo ovu bananu iskoristiti i napraviti zdraviju verziju banana kruha koja će oduševiti ukućane.  

Ova slastica počela se spominjati u američkoj kuhinji 1930-ih godina za vrijeme “Velike depresije” kad su Amerikanci morali namirnice koristiti pametno i na što ekonomičniji način. U Europi je banana bread svoj procvat doživio za vrijeme epidemije kad su svi bili prinuđeni ostati kod kuće i ubijati dosadu, a kako drukčije, negoli u kuhinji. To potvrđuje i činjenica da su ljudi više no ikad guglali recepte za ovaj desert. 

Recepata i varijacija banana kruha ima na stotine, a mi smo isprobali savršenu zdraviju verziju ove slastice koja će zadovoljiti i najkritičnija nepca. Osim brze pripreme, velika prednost ovog recepta je ta što ne morate biti majstorica u kuhinji jer s ovim receptom priprema ne može biti jednostavnija. 

banana kruh

Najjednostavniji recept za banana bread

Sastojci: 

3 banane 

2 jaja 

4, 5 žlice meda/šećera 

250 g zobenih pahuljica  

1 prašak za pecivo 

Priprema: 

Upalite pećnicu da se zagrije na 170 °C. U posudi zgnječite banane, dodajte jaja, med ili šećer, malo vode, zobene pahuljice i prašak za pecivo te sve dobro izmiješajte. Masni papir stavite u kalup te ulijte smjesu, a po želji dodajte nekoliko kockica grubo nasjeckane čokolade, cimeta ili oraha. Staviti u pećnicu na 25 minuta ako se priprema na ventilaciji, ili 40-ak minuta bez ventilacije. Povremeno pogledajte kruh i čačkalicom lagano probodite, a ako izađe čista, znači da je kruh gotov. Ostavite da se kruh ohladi barem sat vremena, nakon čega je spreman za posluživanje. 

banana bread recept

Članak je originalno objavljen na Grazia.hr.

Foto: Pexels