Banana kolač

by | 24 lipnja, 2013

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 2 žlice kakaa

Za preljev:

  • 2 dl vode
  • 100 g šećera

Za kremu:

  • 3 pudinga od vanilije
  • 1 l mlijeka + mlijeko za natapanje keksa
  • 9 žlica šećera
  • 250 g margarina
  • 1 žlica ekstrakta od banane
  • 200 g ”petit beurre” keksa
  • 4 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom i kakaom pa pomiješati sa snijegom od bjelanjaka.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin pa polako promiješati. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Posebno pripremiti preljev: prokuhati vodu i šećer. Ohlađenu koru poprskati preljevom.

Krema:

1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije te dodati u proključalo mlijeko i nastaviti s kuhanjem miješajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati margarin, ekstrakt od banane i umutiti mikserom.

Završni postupak:

1. Koru premazati polovinom kreme od banane pa prekriti slojem keksa natopljenih u mlijeko. Zatim nanijeti preostalu kremu i poravnati.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.

Izvor: Dobra hrana