Banana split torta

by | 7 ožujka, 2013

Za koru:

  • 5 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 2 žlice kakaa
  • 4 žlice mljevenih oraha
  • 2 žlice brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1,5 dl mlijeka
  • 1 žličica Nescafea

Za kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 6 dl mlijeka
  • 8 žlica šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 1 žlica ekstrakta banane
  • 2 žlice čokoladnih mrvica
  • 6 banana
  • 200 g margarina

Za dekoraciju:

  • 3 krem šlaga od vanilije
  • 4 dl mlijeka

Priprema:

1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
2. Kada se šećer otopi, dodati kakao, mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo te polako promiješati.
3. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje pa u njega uliti pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi te je poprečno prerezati napola pa poprskati mješavinom mlijeka i Nescafea.

Krema:

1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, puding od vanilije i žumanjke pa dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati ekstrakt banane i omekšao margarin te umutiti mikserom. Na kraju dodati čokoladne mrvice i promiješati.

Završni postupak:

1. Banane očistiti i narezati na kolutove.
2. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati je polovinom kreme. Preko kreme rasporediti polovinu kolutova banana i prekriti ih drugom korom. Zatim nanijeti preostalu kremu pa opet rasporediti kolutove banana.
3. Krem šlag od vanilije umutiti s hladnim mlijekom i premazati tortu.

Izvor: Dobra hrana