Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Za koru:
Za kremu:
Za dekoraciju:
Priprema:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
2. Kada se šećer otopi, dodati kakao, mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo te polako promiješati.
3. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje pa u njega uliti pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi te je poprečno prerezati napola pa poprskati mješavinom mlijeka i Nescafea.
Krema:
1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, puding od vanilije i žumanjke pa dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati ekstrakt banane i omekšao margarin te umutiti mikserom. Na kraju dodati čokoladne mrvice i promiješati.
Završni postupak:
1. Banane očistiti i narezati na kolutove.
2. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati je polovinom kreme. Preko kreme rasporediti polovinu kolutova banana i prekriti ih drugom korom. Zatim nanijeti preostalu kremu pa opet rasporediti kolutove banana.
3. Krem šlag od vanilije umutiti s hladnim mlijekom i premazati tortu.
Izvor: Dobra hrana