
Doručak pun proteina: ovaj recept za jaja na turski način hit je na internetu
Dok neki za doručak obožavaju zobene pahuljice s jogurtom i voćem, brojni nutricionisti tvrde da najzdraviji doručak zapravo mora biti slan ili gor...
Samonikla biljka sitnih, bijelih, mirisnih cvjetova, poznata kao bazga, prava je riznica korisnih tvari. Bogata je vitaminima, željezom, natrijem i kalijem, a čaj od ove čudesne biljke odlično je osvježenje na visokim temperaturama. Ublažava simptome gripa, upale dišnih puteva, može pomoći i kod reume, neuralgije, išijasa.
Bazga je samonikla biljka koja raste kao grm na obroncima šuma, ruševinama, napuštenim i neobradivim njivama i livadama gdje ima vlage, kao i na obalama rijeka. Cvjetovi ove biljke su sitni, mliječnobijeli, jakog i veoma ugodnog mirisa.
Iz cvjetića se razvijaju sitne zelene bobice koje zrenjem postaju sočne, crveno-crne boje. Sirove bobice imaju neugodan okus, ali je zato kompot izvanredan.
Cvjeta od svibnja do srpnja. Lišće, kora i korijen skupljaju se u proljeće, cvijet u lipnju dok se još sasvim ne rascvjeta, a bobice se beru pred kraj ljeta kada potpuno sazriju.
Vanjski, sivi sloj biljke se baca, a koristi se samo unutrašnji, zeleni dio. Kada je o sušenju cvjetova riječ, nakon branja nižu se na konac ili stavljaju na papir i čuvaju na toplom mjestu da bi se što prije osušili i sačuvali žuto-bijelu boju.
Cvijet bazge bogat je eteričnim uljima u kojima ima flavonoida, glikozida, klorogenske kiseline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi dijelovi biljke bogati su željezom, natrijem i kalijem.
Osvježavajući čaj od bazge odličan je protiv groznice jer stimulira rad znojnih žlijezda, naročito kada se kombinira s lipom.
Osim toga, čaj od bazge potiče lučenje mokraće, može pomoći protiv nekih tegoba koje prate neuralgiju i išijas, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe, ublažava simptome gripa, upale gornjih dišnih puteva i reume.
Neke od korisnih tvari iz cvjetova ostaju i u sirupu od bazge, mada se zbog velikog sadržaja šećera ipak preporučuje upotreba čaja.