Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Za kore:
Za nadjev:
Za glazuru:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne otopi.
2. Dodati brašno, ribanu čokoladu, nasjeckane lješnjake i žlicu ulja, pa polako promiješati.
3. Tepsiju veličine lista oblatne obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni.
Krema:
1. Umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom i kuhati na pari. Pričekati da se ohladi, te dodati omekšali margarin i umutiti mikserom.
2. U dobivenu smjesu dodati nasjeckane lješnjake, žele bombone i promiješati.
Završni postupak:
1. Na podlogu postaviti list oblatne hrapavom stranom okrenutom nadolje. Premazati polovinom kreme, pa prekriti korom od bjelanjaka. Nanijeti preostalu kremu i završiti oblatnom. Ostaviti da se stegne.
2. Pomiješati razlomljenu čokoladu s margarinom i rastopiti na pari. Preliti preko gornjeg lista oblatne i ostaviti da se ohladi. Nakon toga narezati na štangice željene veličine.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept