Nije tajna da plant-based prehrana dobiva sve više prostora u svakodnevnom životu, ali i da postaje dio obiteljskih stolova mnogih domova. Ono što je dodatan plus definitivno je to što u ukusnoj plant-based hrani možete uživati i na Fuliranju u sklopu ovogodišnjeg Adventa u gradu Zagrebu.
Imate još vremena obići ga i nikako nemojte propustiti posjetiti, ali i kušati Beg’s Plant Based, čiji je osnivač Eduard Beg.
Fantastični recepti s fokusom na biljnu prehranu kao zamjenu za meso, i ove godine osvajaju srca mnogih! Beg’s Plant Based još uvijek stignete posjetiti kod hotela Esplanade, a mi zaokružujemo priču kroz razgovor s njegovim vlasnikom.
Kako Eduard Beg vidi budućnost plant-based prehrane i čime je njega osobna privukla, ali i što je apsolutni hit Adventa pročitajte u nastavku:
Plant-based burger kojim je započela priča
Eduard nam priča da se s jelima od namirnica biljnog podrijetla prvi put susreo 2021. godine u jednom splitskom restoranu Pandora Greenbox, koji drži njegov prijatelj, ujedno i vlasnik Corto Maltese restorana. Priča kako je do tada tamo sve probao, ali baš tog dana odlučio je probati nešto iz Pandore i preporučili su mu da uzme njihov plant-based burger.
“Oduševio me ne samo okusom već i činjenicom da nakon obroka nisam imao osjećaj težine i nisam bio pospan. Nakon burgera imao sam osjećaj da prštim energijom, a to je ono što bi vam hrana i trebala dati. To me potaknulo da počnem detaljnije istraživati plant-based prehranu, a onda i da s njom krenem u poduzetničke vode.”
Budućnost plant-based prehrane
“Budući da plant-based kao koncept i na kraju krajeva kao industrija jedino za cilj ima održivost, a ne postulate življenja, pravila i ograničenja poput nekih drugih koncepata, a i kad uzmemo u obzir da čak 75 posto globalne proizvodnje pšenice i kukuruza koristimo za prehranu stoke, cca. 3 – 5.000 litara vode je potrebno da bi dobili jedan odrezak te da zbog sve veće potražnje i želje da proizvodimo sve više životinjama dajemo steroide, antibiotike i hormone, koje potom i mi konzumiramo kad jedemo njihovo meso, mislim kako su same činjenice za sebe dovoljne da svakoga od nas pokrenu da napravi svoj doprinos ka održivosti i da pomogne kako sebi, tako i drugima, ali i budućim generacijama. Apsolutno vidim budućnost u plant-based prehrani i namirnicama jer je to zapravo odgovor na već spomenuti neodrživi prehrambeni lanac i pritisak koji je na njemu. Dosta često pitaju me zašto se pokušava kopirati okus, miris, tekstura mesa, ribe, sira i drugih namirnica, koje su većini ljudi benchmark. Zato što su 90 % ljudi svejedi, vole okus mesa, ribe, sira i kako drukčije potaknuti tu većinu ljudi da napravi iskorak i zamijeni recimo meso životinjskog porijekla ili sir ili ribu s biljnim porijeklom? Kako? E pa tako da im date odgovarajuću zamjenu za okus, miris, boju i kompletnu organoleptiku, na koju su navikli kada jedu namirnice životinjskog podrijetla jer tek tada će čovjek biti spreman bez ustručavanja preći i zamijeniti jedan obrok dnevno, tjedno ili mjesečno s obrokom biljnog podrijetla budući da se ničega ne odriče, nego dapače dobiva.”
Govori nam da je vjeruje da će u sljedećih deset godina, pa čak i unutar pet godina većina restorana koji drže do sebe imati na jelovniku nešto što je u potpunosti plant-based i to u svakoj kategoriji te da će zapravo sve to dovesti do bolje uporabe resursa, što će dovesti do poboljšanja uvjeta u prehrambenom lancu na način da će se meso uzgajati u puno boljim uvjerima, da će biti manjeg korištenja hormona, steroida i da meso životinjskog porijekla na kraju dođe do premium kategorije.
Beg’s Plant Based danas djeluje kao grupacija koja je proširila svoje poslovanje u više smjerova s misijom da postane mali prozor u veliki svijet plant-baseda, koji postoji izvan Hrvatske. Tako danas posluju sa četiri aktivne divizije – uvoz i distribucija preko koje uvoze namirnice iz cijele Europe i distribuiraju ih u HoReCa (veleprodajni) i Retail (maloprodajni) kanal; street food s kojim nastupaju diljem Hrvatske po food festivalima i s kojim već sljedeće godine planiraju i nastupati izvan Lijepe Naše; catering s kojim već odrađuju neke manje evente i teambuildinge, te Gourmet bar koji samo što nije krenuo, te koji će biti prvi u potpunosti plant-based restoran u Hrvatskoj, i to na fine dining razini.
Eduard Beg otkriva nam da su prošle godine ljudi bili oduševljeni Beg’s Plant Based te je jelo Choco Chilli bilo je proglašeno najboljim jelom Fuliranja, tj. Adventa. “Choco Chilli je naša reinterpretacija poznatog jela Chilli con carne, samo što smo u njega dodali tamnu čokoladu, kako bi dobio jaču zemljanu notu, jalapeno ljute papričice, creme fraiche i ulje od korijandra. Prošle godine smo uz Choco Chilli imali i Beg’s Santas Balls (mesne okruglice u pecivu) te Beg’s Burger.”
Ove godine fokus je i na domaćoj kuhinji i jelima koja su dobro poznata svima tijekom zime, a to su sarma i kobasice – upravo zato je napravljena prva domaća plant-based kobasica koju stavljaju u Beg’s K’Baja Grande zajedno s pirjanim ukiseljenim ljubičastim zeljem, plant-based pecivom, domaćim senfom te prženim lukom.
Osim toga, tu su i Beg’s Purple Haze sarmice, koje su postale totalni hit ovog Adventa na Fooling Around kod Esplanade te Churrosi kao španjolski uštipci.
Kad je riječ o sastojcima, Eduard kaže da koriste samo plant-based namirnice, a brendova koji su se pokazali najbolji u pripremi specijaliteta ima zaista puno te baš s njima vole pokazati sve što se može napraviti.
“Ovo što smo do sada vidjeli jest da interes postoji i to puno puno veći od prošlogodišnjeg, kad smo debitirali. Veseli nas što su ljudi otvoreniji, educiraniji i voljni probati nešto drukčije, a posebno nas razveseli kada se vrate s komentarima da doslovno nisu jeli bolju sarmu u životu i da je bolja od one “prave”, kaže nam Eduard.
Uskoro otvaranje prvog plant-based bistroa u Hrvatskoj
Šuška se o otvorenju prvog plant-based bistroa u Hrvatskoj, a upravo to nam je i vlasnik kućice Beg’s Plant Based potvrdio:
“Planiramo uskoro otvoriti prvi u potpunosti plant-based restoran u Hrvatskoj i to na fine dining razini. Kad kažemo fine dining, pod time mislimo da će prezentacija hrane, namirnice i educiranost osoblja biti na najvišoj mogućoj razini, ali da će ugođaj prostora biti više bistroovski i ležerniji. Točnije plesat ćemo po granici sofisticiranosti i pretencioznosti. Također, bit će prvi restoran koji će u potpunosti imati vina isključivo biodinamička, organska i eko.”
“Mislim da konzumacija namirnica životinjskog podrijetla neće nikad nestati, ali da će se povećanjem konzumacije namirnica biljnog podrijetla smanjiti pritisak na prehrambeni lanac kakav je danas te da će to dovesti do povećanja kvalitete mesa, sira, ribe i ostalih proizvoda životinjskog podrijetla, što će dovesti do toga da će recimo meso već prijeći u premium kategoriju. Što se više razvija tržište plant-based namirnica, to će naša prehrana biti kvalitetnija, bolja, zdravija, i uzročno-posljedično utjecat ćemo bolje na okoliš, naš planet te time osigurati bolju budućnost naraštajima iza nas”, zaključuje Eduard.