Bijela čokolada

by | 12 travnja, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • 16 žlica šećera
  • 8 žlica mljevenih oraha
  • 4 pune žlice brašna

Za kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 4 žlica gustina
  • 8 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 8 žumanjaka
  • 250 g margarina
  • 125 g šećera u prahu
  • 150 g ”petit beurre” keksa
  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g mljevenih lješnjaka

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Biskvit:

1. Umutiti 4 bjelanjaka sa 8 žlica šećera u čvrst šaum.
2. Potom dodati 4 žlice mljevenih oraha i 2 žlice brašna pa polako promiješati.
3. U pravokutnom plehu na 200 ºC ispeći biskvit. Na isti način ispeći još jedan. Pečene kore prerezati napola da se dobiju četiri kore.

Krema:

1. U manju posudu uliti 4 dl mlijeka, dodati 3 žlice šećera i vanilin šećer te kuhati dok ne proključa.
2. Preostalo mlijeko umutiti s gustinom pa uliti u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno pomiješati žumanjke sa 5 žlica šećera i umutiti mikserom.
4. Odvojeno umutiti omekšani margarin i šećer u prahu.
5. Pomiješati ohlađenu kremu od mlijeka s umućenom smjesom od žumanjaka i smjesom s margarinom te dobro izmiješati.
6. Dobivenu kremu podijeliti na tri dijela, u prvi dio dodati izlomljene kekse, u drugi naribanu bijelu čokoladu, a u treći pečene mljevene lješnjake.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati kremom od keksa i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti kremu od lješnjaka i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati kremom od bijele čokolade i završiti četvrtom korom.
2. Tortu premazati šlagom od slatkog vrhnja.

Izvor: Dobra hrana