Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Za koru:
Za kremu:
Za ukrašavanje:
Priprema:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano miješanje dodavati šećer.
2. Po dnu okruglog kalupa za tortu obloženog papirom za pečenje rasporediti sjeckane orahe i grožđice. Potom nanijeti šaum od bjelanjaka i poravnati. Sušiti u odškrinutoj pećnici na 140 ºC 90 min.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je izvrnuti naopačke i premazati marmeladom od šipka.
Krema:
1. Pomiješati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svijetla krema. Zatim kremu kuhati na pari dok se ne zgusne.
2. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
3. U ohlađenu smjesu od žumanjaka dodati mascarpone sir, slatko vrhnje i želatinu, pa polako promiješati.
Završni postupak:
1. Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje staviti pripremljenu kremu. Ostaviti u hladnjaku da se stegne te je izvaditi iz kalupa.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte.
Izvor: Dobra hrana