6 popularnih biljnih dodataka koji su štetni za jetru

Pokazali su to rezultati nove studije

by | 9 rujna, 2024
dodaci prehrani biljni dodaci rizik za jetru

Biljni dodaci prehrani nedavno su postali vrlo popularni zbog društvenih mreža poput TikToka, ali koliko su zapravo sigurni?

Iako se bilje i biljke koriste u medicinske svrhe tisućama godina, nedavno su postale vrlo popularne dijelom zahvaljujući objavama na platformi društvenih medija TikTok gdje se hvale prednosti uzimanja biljnih dodataka kao što su ashwagandha, kurkuma i zeleni čaj.

Nova studija istraživača sa Sveučilišta u Michiganu izvještava da je procijenjenih 15,6 milijuna odraslih osoba u SAD-u – ili 5 % – uzelo barem jedan biljni dodatak u posljednjih 30 dana koji bi mogao biti štetan za njihovu jetru ili hepatotoksičan.

Studija je nedavno objavljena u časopisu JAMA Network OpenTrusted Source.

Znanstvenici su se usredotočili na uporabu šest biljnih dodataka prehrani sudionika studije koji se prema prošlim istraživanjima smatraju potencijalno hepatotoksičnim:

“Potencijalno hepatotoksični botanički proizvodi su proizvodi koji sadrže biljne sastojke koji su implicirani kao potencijalni uzroci oštećenja jetre”, Alisa Likhitsup, MD, MPH, klinička docentica na Odjelu za internu medicinu u Odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju na sa Sveučilišta u Michiganu i glavna autorica ove studije objasnila je za Medical News Today.

dodaci prehrani biljni dodaci rizik za jetru

Foto: Pexels

“Još nije poznato kako ovi proizvodi uzrokuju oštećenje jetre, ali vjerojatno je to zbog metabolizma koji se događa u jetri nakon što su proizvodi konzumirani”, rekla je.

Na kraju studije, Likhitsup i njezin tim otkrili su da je oko 58 % svih sudionika prijavilo korištenje biljnog ili dodatka prehrani barem jednom u razdoblju od 30 dana.

Oko 5 % sudionika reklo je da su uzeli barem jedan od šest potencijalno hepatotoksičnih biljnih proizvoda u posljednjih 30 dana.

Koliko je prirodno sigurno

Kod hepatotoksičnih botaničkih proizvoda ili proizvoda biljnog podrijetla, s obzirom na nedostatak regulatornog nadzora nad proizvodnjom i nedostatkom testiranja, važno je znati da njihovim uzimanjem možete uzrokovati više štete nego koristi.

Stručnjaci smatraju da bi svaki liječnik trebao razgovarati sa svojim pacijentima o rizicima ove vrste proizvoda i pitati ih uzimaju li neki od njih.

Zato, iako se čini da je biljno sigurni, budite oprezni prilikom konzumiranja bilo kakvih biljnih dodataka prehrani.

Pročitajte: Ovo su najčešći simptomi manjka vitamina B

Foto naslovna: vorDa iStock/Getty Images Plus via Getty Images