Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Obećavamo da ih se nećete moći zasititi jednom kad ih probate
Znate li da se 5. lipnja obilježava Dan biljnih burgera?
Na ovu informaciju pažnju nam je skrenula udruga Prijatelji životinja, objašnjavajući kako se Dan biljnih burgera obilježava s ciljem da se potrošačima ponudi ono najbolje od burgera kao simbola brze hrane koji u svojoj biljnoj varijanti postaje i znatno zdraviji proizvod.
Razne biljne varijante burgera zanimljive su svima, bilo da se radi o burgerima od žitarica i mahunarki ili onih na bazi biljnih proteina koji svojim okusom, bojom, teksturom i mirisom vjerno imitiraju burgere od životinjskog mesa, pa čak i “krvare”, a svojim nutritivnim sastavom ih nadmašuju. Sadrže oko 20 grama proteina, sadrže vlakna, a ne sadrže kolesterol, lako se spremaju i s razlogom već godinama osvajaju police trgovina i restorane.
Zbog sve većeg interesa raste i raznovrsnost ponude biljnih burgera. Na hrvatskom tržištu tako već postoji nekoliko vrsta biljnih varijanti burgera poput Beyond Burgera tvrtke Beyond Meat, Next Level burgera, Vegefino burgera, SPAR Veggie burgera, The Amaze Foods burgera i drugih.
Ovi ukusni i zdravi biljni proizvodi iz godine u godinu postaju sve popularniji i dostupniji svima. Razlozi tome su brojni – od brige za vlastito zdravlje i druge ljude do zaštite životinja i očuvanja okoliša. (Pročitajte: Nekoliko mladih dama otkrilo nam je zašto su se odlučile na veganstvo)
I dok su gotovi biljni burgeri koje možete kupiti u dućanima dobra varijanta, nedvojbeno je zdravija (i jeftinija) ona domaća verzija burgera. Dobra je vijest što biljne burgere vrlo lako možete napraviti sami, i to uz pomoć svega nekoliko namirnica. U nastavku vam donosimo dva provjerena recepta za biljne burgere s kojima nećete pogriješiti! (Pročitajte: Ovo su najguglanija jela 2020. godine u veganskom ruhu)
Sastojci:
1 mala limenka graha
1 šalica zobenih pahuljica
½ šalice sojinih ljuspica
1 žlica ljutog ajvara
1 žličica soli
½ žličice papra
2 nasjeckana češnja češnjaka
Priprema:
1. Sve sastojke dobro izgnječiti rukama.
2. Pustiti da odstoji pola sata i oblikovati burgere.
3. Peći na lagano nauljenoj tavici za grill.
Dobije se 6 većih ili 10 manjih burgera.
Sastojci:
2 srednje tikvice
1 cikla
1 glavica crvenog luka
3 češnja češnjaka
mljeveni lan
mljevena zob
mljevene zobene pahuljice (može i zobeno brašno)
začini po želji: papar, Vegeta Natur, mažuran, dimljena slatka paprika, češnjak u prahu
Priprema:
1. Nasjeckati na sitno ciklu i tikvice.
2. Polovicu smjese staviti u blender i kratko izblendati.
3. Ocijediti višak soka i dodati začine.
4. Dodati sitno nasjeckani crveni luk.
5. Dodavati mljeveni lan i mljevene zobene pahuljice dok smjesa ne postane dobra za formiranje pljeskavica.
6. Peći s obje strane dok pljeskavice ne porumene.
7. U burger staviti priloge po želji.
Foto: vaaseenaa/iStock via Getty Images Plus, PR