Talijansko istraživanje objavljeno u prestižnom časopisu “The American Journal of Clinical Nutrition” pokazuje da hrana, s visokim udjelom aditiva i konzervansa, ubrzava unutarnji sat starenja tijela, neovisno o kvaliteti prehrane.
Velika konzumacija visoko prerađene hrane povezana s ubrzanim biološkim starenjem, bez obzira na ukupnu kvalitetu prehrane, pokazala je studija koju je provela Istraživačka jedinica za epidemiologiju i prevenciju pri IRCCS Neuromedu u Pozzilliju, u suradnji sa Sveučilištem LUM u Casamassimi. Istraživanje, objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, analiziralo je podatke više od 22 tisuće sudionika, koristeći više od 30 krvnih biomarkera za procjenu biološke dobi, koja odražava zdravlje tijela, a ne samo kronološku dob.
Utvrđeno je da hrana, koja je uvelike prerađana i često sadrži aditive, konzervanse i umjetne sastojke, pridonosi značajnom ubrzanju biološkog starenja.
Da se prisjetimo, biološko starenje odražava pravi zdravstveni status tijela, koji se može razlikovati od kronološke dobi, naglašavajući rizike prehrane s visokim udjelom prerađene hrane.
Ta hrana uključuje ne samo zaslađene grickalice i pića, već i proizvode poput pakiranog kruha, jogurta i određenih žitarica za doručak. Studija sugerira da ova hrana može utjecati na zdravlje mijenjanjem nutritivnog sastava hrane, utječući na metabolizam i zdravlje crijeva te uvodeći potencijalno štetne tvari.
Istraživači su naglasili potrebu za preispitivanjem naših jelovnika, sugerirajući da bi smanjenje konzumacije ultraprerađene hrane trebalo biti prioritet kako bi se spriječilo ubrzanje starenje i promicala opća dobrobit.