Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Otkako je zabilježen i opisan u staroj Grčkoj, dijabetes prati ljudski rod u stopu. Danas je poprimio takve razmjere da se samo u posljednjem desetljeću broj osoba s tim poremećajem u radu metabolizma udvostručio. Plaćamo danak pasivnom i brzom načinu života koji nas udaljava sve dalje od prirode u kojoj su rješenja naših problema. Odmah se posavjetujte s liječnikom i razmotrite možete li riješiti tegobe prirodnim putem.
Jedan od najboljih prirodnih lijekova za regulaciju šećerne bolesti jest borovnica (Vaccinium myrtillus), ali ne slatki plodovi, nego lišće te biljke koje snižava razinu šećera u krvi i važno je brati ga prije nego što plod dozrije. Srebrna svilenica (Gymnema sylvestre) indijska je biljka koja se koristi u ajurvedskom liječenju već stotine godina.
Njezin glavni sastojak je gimnemična kiselina, koja sprječava previsoku razinu šećera u krvi. Na hindu jeziku zove se gurmar – ona koja uništava šećer. Obnavlja stanice gušterače i regulira stvaranje inzulina. Istraživanja su pokazala da 400 mg srebrne svilenice na dan pomaže smanjiti razinu šećera, a kupiti je možete u biljnim ljekarnama. Također, tri grama dnevno jestive lobode (Artiplex), dokazali su izraelski znanstvenici, pomaže u borbi s dijabetesom tipa 2.
Cimet snižava razine šećera u krvi i poboljšava osjetljivost na inzulin. Za pozitivno djelovanje cimeta na organizam dovoljno je uzimati pola čajne žličice na dan. Posipajte ga po voću ili ga dodajte u čaj, juhu ili varivo. Vrijesak, pak, čisti krv i pojačava mokrenje, slično kao i kopriva koja potiče mokrenje i cirkulaciju.
Piskavica sadrži glukokinin koji pomaže pri metabolizmu ugljikohidrata, a vodopija sadrži inulin koji, kao i mirtilin, djeluje slično inzulinu. Ginko se, pak, pokazao učinkovitim u liječenju simptoma dijabetesa zato što povećava dotok krvi u oči i ekstremitete te sprječava dijabetičku retinopatiju, a preporučena doza je 50-80 mg tri puta na dan.
Crni kim (Nigella sativa) ima čudesna ljekovita svojstva i koristi se za liječenje mnogih bolesti. Najnovija istraživanja potvrđuju da pomaže i kod šećerne bolesti, i to ako se uzima žličica ulja crnog kima tri puta na dan.
Lišće smokve je već odavno poznato po svojim ljekovitim svojstvima, a iznimno je dobro i za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak. Možete također prokuhati lišće smokve u pročišćenoj vodi i uzimati to kao čaj.
Gljiva hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum) nadopunjuje nedostatak inzulina u organizmu i pozitivno utječe na pravilan rad gušterače te regulira razine šećera u krvi. Ta je gljiva drvenastog sastava pa se obično priprema kao čaj. I malina je prirodni lijek za reguliranje šećera u krvi, a kukuruz i zob čiste krv i krvne žile te pomažu u liječenju dijabetesa.
Čajna mješavina za hipoglikemiju Pomiješajte jednake količine osušenog i izmrvljenog korijena sladića i čička. Žlicu mješavine poklopljenu lagano kuhati na umjerenoj vatri od 10 do 15 minuta u četvrt litre vode. Popiti po pola količine ujutro i navečer. Taj čaj pomaže kod hipoglikemije – smanjene količine šećera u krvi.
Dijabetičarsko zelje Narodni lijek za dijabetes: šalicu kiselog zelja ribanca ili soka od kiselog zelja uzeti ujutro na prazan želudac. Tako će organizam dobiti puno vitamina C i drugih nužnih tvari.
Napitak od cimeta Čajnu žlicu mljevenog cimeta prelijte uzavrelom vodom i ostavite sa strane pet minuta. Procijedite i malo ohladite čaj, pa pijte dvaput na dan.
Čičoka Za prehranu dijabetičara preporučuje se čičoka (biljka slična krumpiru, koja je ujedno i zdrava zamjena za krumpir) zbog toga jer ta biljka ne sadrži škrob nego inulin. Peršin se od davnina koristi za liječenje i ublažavanje dijabetesa, i to tako što se svježi listovi peršina nasjeckaju, korijen biljke sitno se nariba, pa se pomiješa sa šalicom kiselog mlijeka il jogurta. Pije se svaku večer prije odlaska na spavanje. I iscijeđeni sok svježeg krastavca također utječe na snižavanje razine šećera u krvi pa se i on preporučuje dijabetičarima.
Čaj od kadulje za dijabetes Čaj od kadulje pomaže održati niže razine šećera u krvi pa je stoga preporučljivo pojesti 3-5 listića na dan. Mogu se i izmiksati s vodom ili dodati u salatu od povrća.
Celer snižava šećer Ako popijete 1-2 decilitra svježeg soka od celera na dan, uspješno ćete smanjiti količinu šećera u krvi. Umjesto soka, može se jesti i namaz od celera ili salata od povrća s celerom.
Domaći prašak Samljeti jednake dijelove korijena iđirota i listića imele. Žličicu praška stavite u šalicu mlake vode i ostavite da odstoji 24 sata. Potom malo zagrijajte, procijedite i pijte malim gutljajima prije svakog jela.
Čaj od lišća borovnice Uzmite 2-3 žlice lista borovnice i kuhajte pola sata u 3-4 čaše vode. Uzimajte nekoliko čaša ovoga čaja na dan.
Napitak od cimeta Čajnu žlicu mljevenog cimeta prelijte uzavrelom vodom te ostavite sa strane pet minuta. Procijedite čaj i zasladite ga medom.
Napitak od iđirota Korijenom iđirota mogu se izliječiti sve bolesti gušterače, a pomaže i kod šećerne bolesti. Preko noći se u šalicu hladne vode stavi ravna mala žlica korijena iđirota, ujutro se lako ugrije, procijedi i pije po gutljaj prije i poslije jela, što je ukupno šest gutljaja na dan.
Čudesan poriluk Napitak vrlo ugodnoga okusa može se pripremiti tako da 500 g poriluka sitno nasjeckate do zelenih vrhova, prelijete s 0,7 litara suhog bijelog vina, poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Poslije toga procijedite i ulijete u bocu pa ujutro i navečer popijete po gutljaj. Čvrsti ostaci mogu se jesti namazani na kruh.
Vino od češnjaka Tri velike glavice češnjaka izgnječite i stavite u bocu od litre, ulijete prirodnu rakiju od žita i ostavite da odstoji od 10 do 14 dana. Svakoga jutra, prije doručka, uzmite jednu žličicu toga vina.
Maslačak, breza i komušine mahuna Žličicu maslačkova korijena, 3 žlice brezova lišća, žličicu bijele gorušice i 2 žlice ljuske od mahune. Dobro promiješajte i od te mješavine žlica se prelije s tri decilitra proključale vode. Ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Nakon toga pijte nekoliko šalica na dan.
Potočarka svaki dan U proljeće sve dok potočarka (Nasturtium officinale) ne ostari, treba ju jesti u obliku salate uz svako jelo.
Vino sa stežom Četvrt litre vina pomiješajte s četvrt litre vode i u tu tekućinu stavite 20 g usitnjena korijena steže (Potentitla anserina). To neka odstoji 12 sati. Zatim kuhajte 15 minuta, procijedite i pijte svakih pola ili sat – po žlicu.
Biljni čaj protiv šećera List crnog duda, ljuske od mahuna (osobito konci), potočarka i list koprive – u podjednakim dijelovima dobro promiješati i od te mješavine žlicu kuhati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocijedite i pijte tri puta na dan po jednu šalicu prije jela. Još je bolje ako se pije svakih sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne smije se zaslađivati.
Čaj s kantarionom Kantarion, gospinu travu, ljuske od mahuna i list crnog duda – u jednakim dijelovima dobro promiješajte i od te mješavine žlicu kuhajte 3 minute u 3 decilitra vode. Ostavite poklopljeno neka odstoji 10-15 minuta. Nakon toga ocijedite i pijte tri puta na dan po jednu šalicu prije jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne smije se zaslađivati.
Peršin s jogurtom Korijen i list peršina dobro oprati, korijen naribati kao hren, a lišće sitno nasjeckati i sve zajedno sa šalicom kiselog mlijeka ili jogurta pomiješati i popiti. Pije se svake večeri prije spavanja.
Napitak od borovnice i oraha Dobro promiješati 60 g lista borovnice i 100 g ljuske od graha. Od toga uzeti 2 žlice i kuhati u 3 decilitra vode. Kuhati dok se voda ne smanji na trećinu. Pije se po čašica dva puta prije jela.
Tinktura od koprive Pripremiti tinkturu od 50 g listova koprive i preliti s 500 ml proključale vode u emajliranoj posudi. Nakon dva sata procijedite tinkturu i pijte po žlicu tri puta na dan prije jela. Tinkturu je bolje pripremati od svježih listova. Od mlade koprive pripremajte jela i salate.
Napitak od korijena maslačka Žličicu sitno nasjeckana korijena maslačka prelijte čašom proključale vode, ostavite 20 minuta, ohladite i procijedite. Pijte po četvrt čaše 3-4 puta na dan.
Tinktura od oraha Za pripremu tinkture od lista oraha potrebno je žlicu usitnjenih listova preliti čašom proključale vode, kuhati 20-30 sekundi, ostaviti da odstoji, procijediti i piti kroz dan. Također se mogu koristiti pregradice iz ploda oraha. Pregradice od 40 oraha preliti čašom proključale vode i kuhati na pari sat vremena. Posuda u kojoj se kuha treba biti staklena ili emajlirana. Zatim ohladite, procijedite i uzimajte po žličicu tri puta na dan prije jela.
Čičak i ljuske mahuna Napravite mješavinu od jednakih dijelova čička, osušene kore mahuna, lista borovnice, ukupno 60 g mješavine. Ostavite da odstoji u litri hladne vode 12 sati. Zatim kuhajte pet minuta, ostavite da odstoji još sat vremena i procijedite. Pijte po tri četvrtine čaše pet puta na dan, i to sat vremena nakon jela.
Čaj za snižavanje šećera 20 g preslice, 20 g dvornika, 20 g lista šumske jagode. Žlicu mješavine preliti čašom proključale vode, kuhajte 3-5 minuta, ostavite da odstoji 10-15 minuta i procijedite. Uzima se po jednu žlicu 20-30 minuta prije jela 3-4 puta dnevno.
Vrijedan šipak Uzmite 30 g ploda divlje ruže (šipka) i pržite ga. Zatim sameljite ili usitnite u mužaru i prelijte litrom vode. To kuhajte na nižoj temperaturi dok ne ispari pola tekućine. U taj čaj stavite malo meda i sok jednog limuna. Taj se čaj pije pomalo kroz cijeli dan.
IZVOR: 24sata.hr