Klimatske promjene utječu na produžetak cvjetanja biljaka, a samim tim se i sezona alergija produljuje i na listopad.
Luk i češnjak
Simptome mogu ublažiti luk i češnjak koji obiluju kvercetinom, flavonoidiom koji djeluje kao antihistaminik, odnosno supstancija koja blokira alergijsku reakciju.
Brokula
Brokula je kao i češnjak, pomaže u ublažavanju simptoma alergije tako što pročišćava sinuse. Također je bogata vitaminom C koji snižava razinu histamina, supstancije koja uzrokuje alergijsku reakciju. Već 500 miligrama vitamina C ublažava alergije, a samo šalica ovog sirovog povrća sadrži oko 80 miligrama. Preporučuje se konzumiranje cvjetače i kupusa.
Mrkva
Ona je bogata karoteonidima koji djelotvorno ublažavaju alergiju. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima rjeđe pate od alergija nego drugi. Osim beta-karotena koji se nalazi u mrkvi preporučuje se unos likopena i luteina. Najbolje je jesti rajčicu i zeleno lisnato povrće.
Kelj
Slično kao i brokula, kelj čisti sinuse, čime ublažava šmrcanje i prehladu koja prati alergiju. Osim toga, bogat je vitaminom A koji podiže imunitet i ublažava simptome. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji imaju problem s manjkom vitamina A češće muče alergije i astma.
Bundeva
Ona je bogata vitaminom A i C, zatim cinkom, što je čini odličnim dodatkom u prehrani svih onih koji se bore s alergijama. Vitamin C snižava razinu histamina, a cink i vitamin A jačaju imunološki sustav.
Celer
Osim što pomaže kod visokog krvnog tlaka i kronične boli, celer ublažava simptome alergije. On djeluje protuupalno i obiluje vitaminom C. Preporučuje se kuhan na pari jer se tako čuvaju svi njegovi važni nutrijenti.