Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Bez obzira na to koliko ste puta čuli koliko je med koristan za zdravlje, vrijedi to ponoviti. On sadrži više vrsta šećera, ali prevladavaju voćni i grožđani šećer. To su jednostavni šećeri, koji veoma brzo dospijevaju u krv ne opterećujući organizam. Ova ukusna, prirodna namirnica sadrži brojne zaštitne tvari, koje djeluju preventivno i terapijski: proteine, aminokiseline, enzime, organske kiseline, minerale, vitamine (naročito iz grupe B kompleksa)… Lipov med, na primjer, potiče preznojavanje, med od heljde učvršćuje stjenke krvnih žila, a bagremov med ima protuupalno djelovanje. Ipak, najvažniji učinci su jačanje imuniteta i antikancerogeno djelovanje. Med u prehrani možete koristiti na zaista neograničeni broj načina: kao premaz za kruh i pecivo, zaslađivač u napicima, sastojak kolača…
SAVJET +
Konzumirajte tamnije vrste meda jer sadrže više antioksidansa od svjetlijih vrsta. Nađen čak i u piramidama starog egipta, u kojem je simbolizirao besmrtnost, inicijaciju i ponovno rađanje. Opravdano, jer med sve to i zaslužuje.