Božanstvena torta

by | 9 lipnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 15 bijelanjaka
  • 24 žličice šećera u prahu
  • 15 žličica mljevenih oraha
  • 6 žlica brašna

Za kremu:

  • 1,2 l mlijeka
  • 15 žumanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 9 ravnih žlica brašna
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g margarina
  • 150 g mljevenih oraha
  • 300 g čokolade
  • 4 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Biskvit:

1. Umutiti 5 bijelanjaka u čvrsti snijeg, a zatim postepeno dodavati 8 žlica šećera u prahu uz neprestano miješanje dok se ne dobije čvrst šaum.
2. U šaumu od bijelanjaka dodati 5 žlica mljevenih oraha, 2 žlice brašna i polako promiješati.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega uliti pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dva biskvita.

Krema:

1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da prokuha.
2. Posebno umutiti 2 dl mlijeka sa žumanjcima i brašnom pa uliti u prokuhano mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Pijenasto umutiti 250 g margarina sa šećerom u prahu, dodati u ohlađenu smjesu od žumanjaka i umutiti mikserom.
4. Mljevene orahe preliti preostalim vrelim mlijekom.
5. Izdvojiti jednu trećinu smjese od žumanjka i u nju dodati skuhane orahe, a u ostatak kreme od žumanjka dodati 200 g otopljene čokolade i umutiti mikserom.

Završni postupak:

1. Prvi biskvit premazati polovinom kreme od čokolade, a potom nanjeti polovinu šlaga od slatkog vrhnja i preklopiti drugim biskvitom. Premazati je bijelom kremom, nanjeti preostali šlag i preklopiti trećim biskvitom. Na kraju premazati preostalom kremom od čokolade.
2. Na umjerenoj temperaturi otopiti 100 g čokolade sa 50 g margarina i preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana