Jolabokaflod je prekrasna božićna tradicija koju želimo posuditi od Islanđana
Ako i dalje ne znate što pokloniti svojim bližnjima za Božić - knjiga je uvijek dobra ideja. Kao društvo pomalo smo zaboravili čitanje i zamijenili...
Grad sjaji tisućama lampica, nakićen kućicama i kuglicama. Obavijen je mirisima kobasica, klinčića koji prikrivaju upitnu kvalitetu kuhanog vina te rumenih domaćih i egzotičnih fritula koje privlače brojne šetače sve dok ih ledeni noćni zrak ne potjera u tople krevete. Božić nam u ovaj ludi svijet donosi djetinji osjećaj, druženja, suhe kolačiće s cimetom i medom, čaj od šipka s rumom, darove. Mnogi već debelo slave pripremljeni od prve adventske nedjelje, a ima i nas koji ćemo sve u zadnji čas. Možda nismo najuzorniji đaci u razredu, ali smo zato kampanjci spremni potegnuti u photo finishu uz malu pomoć prijatelja.
Prošlogodišnji incident s adventskim vjenčićem naučio me koliko je i najmanja opuštenost opasna kad je u pitanju plamen svijeće pa sam odlučila da će ubuduće tijekom četiri nedjelje došašća prigodni aranžman u vazi biti dovoljan. Da se moj aranžman s božikovinom ne osjeća usamljeno vrijeme je da da okitim bor. Ispod njega ušuškati ću božićnu zvijezdu, prazne kutije umotane u ukrasne papire i sjajne vrpce i dom je spreman.
Sljedeći korak jest domaći kolačići. Slastičarsko umijeće mi je na najnižim granama. Nije mi darovana lakoća ruke koja “od oka” zna koliko kojeg sastojka dodati, a nemam ni one sexy aparate što mute, miješaju i klofaju tijesta koja se nakon pečenja tope u ustima, ali imam volju i želim da stan zamiriši na vaniliju i zadovoljstvo domaćih kolačića. Kiflice od lisnatog tijesta punjene maminim pekmezom od šljiva i poziv Janji (Janja Benić @janjolika) za savjet što još i kako ispeći, da uspije i da se time mogu hvaliti na poslu i na Instagramu. Zamalo me zaboljela glava od detalja pripreme nekih recepata koje ona planira pripremiti i o kojima mi govori s ležernošću radnji jednostavnih poput spuštanja vrećice čaja u vruću vodu. Na sâm Badnjak Janja će pripremati Paris Brest, koji joj je all time favourite kolač. Vrlo vjerojatno je i meni najbolji kolač, samo to neću saznati jer se ne usuđujem ni započeti s nečim za što ona napominje da je malo komplicirano. “Kupi neki fora kalup za kuglof i napravi kuglof. Izgledat će kao da si se jako trudila, a u biti je to biskvitni kolač. Ili napravi kiflice sa sirnim namazom i lješnjacima! Zvuči malo neobično, ali vjeruj, ovo je odlična kombinacija i super je lagana priprema.” Dakle u danima koji dolaze peći ću i super jednostavne kiflice, a recept dijelim jer možda još nekom dobro dođe pa možemo dijeliti dojmove na Instagramu.
200 g maslaca
200 g namaza od sira (abc ili vivis)
300g glatkog brašna (ista količina bijelog pirovog brašna također super funkcionira)
100 g šećera (sitniji smeđi šećer ili običan bijeli kristal šećer)
50 g mljevenih lješnjaka (pašu i obični mljeveni i tostirani mljevenim, sve može)
Umijesite tijesto i stavite ga u hladnjak na dva sata. Kad tijesto izvadite iz hladnjaka, napravite od tijesta 4 kuglice. Kuglice utapkajte s obje strane u mješavinu šećera i lješnjaka, razvaljajte u oblik kruga, režite na trokute, valjate u kiflice. Dodala bih da možete rezati na 8, čak i na 16 trokutića za još sitnije i prhkije kiflice. Stavite sirove kiflice na 20-ak min u hladnjak da se malo stegnu, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 °C pa ih pecite 15-20 min, ovisno o vašoj pećnici.
P. S. Umjesto lješnjaka možete staviti cimet pa na ovu količinu šećera stavite oko 5 g cimeta.
Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso. Srećom, Katolička crkva post ne smatra obveznim pa živjeli – bilo da ćete Badnji dan nazdravljati s prijateljima na ulicama i trgovima, bilo da ćete u miru kontemplirati, baviti se introspekcijom i duhovnošću. Što god izabrali, do večeri ćete ogladnjeti. Ako niste ljubitelj pripreme bakalara, njegovog mirisa i okusa, ima jednostavnih i slasnih alternativa. Što pripremiti? Igor Gudac, chef čiji restoran Broom44 na Dolcu vole mesoljupci jednako kao i vege/vegani, uz doručak mi govori da se kod njega doma na Badnjak jede riba, samo ju priprema na drugi način. “Ne jedemo bakalar, nego domaću dimljenu pastrvu, krokete od svježe pastrve i puuuno salate. Badnjak i Božić jedino su doba kad kuham ja, a ne Jelena.” Izgleda da život s kuharom ne znači i spreman fini obrok svaki dan, ali mi Gudac tvrdi da je u receptu za njegovu badnju pastrvu gotovo sve jednostavno. Gotovo sve. Za dimljenu pastrvu potrebno je malo sijena ili tankog bukovog drva koje će ribu lagano dimiti nekih 30 min. Vatra, dim i stan tri su argumenta zbog kojih od Gudca uzimam drugi recept, onaj za krokete od pastrve kojima ću pridružiti krumpir i puno sezonske salate:
0,5 kg pastrve obraditi na pari
Očistiti od kostiju i pomiješati s krumpirom i kuhanim jajima, dodati češnjak i luk te nasjeckani peršin.
Napraviti male valjčiće koje paniramo klasično – brašno, jaja, mrvice i ispržimo u dubokoj masnoći.
Još jedino preostaje srediti sebe. Slučajan susret s našom stilisticom Anom Nikačević nastavio se u razgovor o šljokicama, sjaju i štiklama. “Za izgledati prikladno i cool od jutra na poslu, do večernjih zabava, ključ je u slojevitosti i statement komadima. Odijelo ili haljina jednostavnog kroja biti će dovoljno sofisticirani za posao i lako se stilizirati za večer, važno je da je materijal kvalitetan i da ne izgleda zgužvano do kraja dana. Naušnice, ogrlica i manja torbica s metalik detaljima osvježiti će svaki outfit i stvoriti večernji dojam.“ Crveni ruž je moj “Kvisko” u svakoj prilici. “Crveni ruž je klasik, a posebno za božićni look kada daje instantni glamur čak i najjednostavnijem outfit. Uz kapu, šal i jaknu, crveni ruž privlači pažnju i daje licu svježinu. Ključ je pronaći nijansu koja vam najbolje pristaje – hladni crveni tonovi za svjetliji ten, a topliji za maslinasti ili tamniji ten“. Šljokice ispod jakni i šalova, ima li to uopće smisla? “Ima u malim dozama kao što je nakit, torbica ili čak make-up. Šljokičaste komade bolje je izbjegavati na odjeći ako ćete ih prekriti debelim kaputom. Zapravo bi bilo najpraktičnije imati u ormaru jednu haljinu od baršuna, midi ili maksi dužine s nekim ženstvenim detaljem poput asimetričnog izreza, otvorenih leđa ili dugih rukava za dramatičnost, ili dobro odijelo ispod kojeg za poslovne prilike nosite košulju, a za svečane čipkasti bodi ili top s tankim naramenicama. Kućna atmosfera može imati opušteniju verziju glamura, a i dalje biti svečana. Važno je kako se osjećate. Kao domaćin koji ugošćuje prijatelje ili obitelj, možda želite ostaviti elegantan dojam. U tom slučaju, odaberite svečanije materijale i modne dodatke, neovisno o tome što ste u udobnosti vlastitog doma. Ne trebate se sređivati samo zbog drugih; uredite se za sebe jer se dobro osjećate.“
Nismo se za Božić pripremili, ako nismo provjetrili i nutrinu svoga bića. Samo je malo volje potrebno za promisliti o svojoj gorčini, srdžbi, ljubomori, besmislenom inatu, zavisti koja otupljuje unutarnji mir.
Ispovijedite se svojoj savjesti, razmislite koju manu možemo izbaciti i na njeno mjesto useliti istinu. Sigurna sam da nas Isus čuje, čak i s kuhačom ili s usisavačem u rukama. Sretan Božić, lijepa vam i zdrava nova godina!
Foto: Instagram