Brokula s mesom

by | 27 svibnja, 2013

Sastojci:

  • 1 brokula srednje veličine
  • 700 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 šnite kruha
  • 1 glavica luka
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 dl vrhnja
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 200 g sira
  • prstohvat češnjaka u prahu
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 60 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 3 rajčice
  • 2 žlice ulja
  • mješavina začina
  • sol, papar

Priprema:

1. Kruh natopiti vodom, a potom ga ocijediti i izmrviti.
2. Luk što sitnije nasjeckati, a sir naribati na krupno.
3. U odgovarajućoj posudi pomiješati mljeveno meso, jaje, izmrvljeni kruh, mljevenu papriku, luk i češnjak. Dodati začine po želji i dobro izmiješati.
4. Brokulu odrezati na kraju, ali ju ostaviti u komadu pa kratko blanširati u slanoj vodi da omekša.
5. U manjoj posudi otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Zatim postepeno dolijevati mljeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati začine po želji. U gotov umak umiješati žumanjke, vrhnje i peršin.
6. U okruglu nauljenu vatrostalnu zdjelu prebaciti smjesu od mesa i oblikovati kružnu štrucu tako da sredina posude ostane prazna.
7. U sredinu staviti ocijeđenu brokulu te sve preliti bešamel umakom. Odozgo posuti sirom i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
8. Rajčicu narezati na ploške. Pred kraj pečenja zdjelu izvaditi iz pećnice, preko mesa rasporediti rajčice i vratiti u pećnicu da se dopeče.

Izvor: Dobra hrana