Brusnica – moćna bobica!

by | 9 studenoga, 2013

Plod brusnice je vrijedan izvor vitamina i minerala, organskih kiselina, šećera, biljnih vlakana i drugih hranjivih sastojaka, a hipurična kiselina, koja ulazi u sastav ovog voća, predstavlja prirodni antibiotik.

Čist sok brusnice oporog je okusa zahvaljujući većoj količini vitamina C, pa često sadrži zaslađivače koji umanjuju njezinu djelotvornost. Kapsule koje sadrže standardizirani suhi ekstrakt brusnice, osim što su manje kalorične, smatraju se najdjelotvornijim oblikom preparata. Otkrivamo vam nekoliko blagotvornih učinaka ovog ukusnog bobičastog voća.

1. Protiv urinarnih infekcija

Svakodnevno konzumiranje preparata na bazi brusnice savjetuje se prilikom upale mokraćnih puteva. Najpoznatiji izazivač urinarnih infekcija je Esherichia coli.

Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su da fruktoza i proantocijanidi iz brusnice onemogućavaju prianjanje bakterija na stijenku urinarnog trakta, sprječavaju njihovo zadržavanje u urinu i pospješuju izlučivanje, čime se smanjuje mogućnost razvoja infekcije.

Kada se jave simptomi upale mokraćnih puteva – pritisak u donjem dijelu trbuha, promjene u izgledu i mirisu urina i povišena tjelesna temperatura, preporučuje se konzumacija preparata na bazi brusnice, jer oni sadrže i flavonoide, koji imaju posebno antibakterijsko djelovanje baš u tom dijelu organizma.

Najbolje je da osobe sklone nastanku urinarnih infekcija uzimaju brusnicu u jesen i proljeće, kada su ovakve upale češće, ali i u drugim prilikama kada dolazi do pada imuniteta uslijed stresa i povećanog fizičkog napora.

Blagovremenom primjenom preparata brusnice može se smanjiti uzimanje antibiotika i učestalost infekcija, a kod blažih upala mokraćnih puteva, ovi preparati mogu biti i jedina terapija.

2. Protiv karcinoma i srčanožilnih bolesti

Antocijanidini i proantocijanidini iz brusnice imaju snažnu antioksidativnu aktivnost – sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala, čime smanjuju rizik obolijevanja od zloćudnih bolesti. U laboratorijskim eksperimentima, brusnice nisu samo sprječavale rast stanica raka, već i njihovo metastaziranje.

Znanstvene studije potvrdile su da tri čaše soka od brusnica dnevno podižu razinu dobrog kolesterola (HDL) u krvi, pa se na taj način rizik od bolesti srca i krvnih žila smanjuje za 40 posto.

3. Protiv čira na želucu

Preparati na bazi brusnice prava su pomoć antibioticima u borbi protiv bakterije Helicobacter pylori. Rezultati ispitivanja pokazali su da fitonutrijenti iz brusnice pomažu uklanjanju ove bakterije, najčešćeg uzročnika gastritisa i čira na želucu.

4. Za oštar vid

Brusnice pomažu obnavljanje stanica zaslužnih za dobar vid, poboljšavaju vid u slučaju hemeralopije (slabiji vid na blještavom svjetlu) i opušta mišiće oka nakon dugotrajnog napora. Sadrži tanine i vitamin P koji djeluju protuupalno.

5. Protiv karijesa

Brusnica može spriječiti propadanje zuba, nastanak karijesa i upalu zubnog mesa. Aktivni sastojci brusnice mogu smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini, čime se sprječava stvaranje zubnog plaka, glavnog uzročnika upale desni.

6. Preventiva širokog spektra

Brusnice su odlične u obrani i zaštiti stanica od slobodnih radikala. Ovi agresivni elementi razvijaju se u organizmu kao nusprodukti metabolizma. Pod utjecajem stresa, alkohola, nikotina i UV-zračenja, često uzrokuju rak, dijabetes, arteriosklerozu, reumatske bolesti i rano starenje kože.

Kapsule na bazi brusnice snižavaju i razinu šećera u krvi, pomažu normalizaciju funkcije jetre i jačaju imunološki sustav. Redovnim korištenjem preparata brusnice može se spriječiti i stvaranje kamenca u bubregu.

Autor: Life Content