Brzi recept za ukusan ajvar gotov u sat vremena

by | 28 rujna, 2024
Brzi recept za ajvar - domaći ajvar u manje od sat vremena

Tražite recept za brzi ajvar koji ne zahtijeva sate i sate provedene kraj štednjaka? Donosimo recept idealan za one koji žele uživati u okusu domaćeg ajvara, ali nemaju vremena za višesatno kuhanje.

Možete li zamisliti zimsku sezonu bez dobrog ajvara? Nažalost, naša svakodnevica je sve brža, imamo sve manje vremena i sve više obaveza, a dobar ajvar zaista zahtijeva vrijeme. Većina recepata za ovu omiljenu zimnicu od paprike i patlidžana nalaže oko osam sati kuhanja, što je danas mnogima velik vremenski zalogaj. Najprije treba čistiti povrće, peći ga, ljuštiti, mljeti, ukuhavati… Srećom, tu je naš brzi recept za ajvar gotov u manje od sat vremena, a koji će obogatiti vašu zimnicu.

Kakav je okus domaćeg ajvara bez dugog kuhanja?

Istina, ajvar gotov u manje od sat vremena nema identičan okus kao običan ajvar, jer sadrži malo manje masnoća i začina. Ipak, ova laganija verzija je savršeno ukusna, toliko da garantiramo da ćete sačuvati recept za narednu godinu.

Sastojci za brzi ajvar

*Za jednu turu (3 – 4 teglice)

2 kg crvene paprike
2 velika patlidžana
pola glavice češnjaka
1 ljuta papričica ( po želji ako volite ljuto)
50 ml ulja
3 žlice octa
sol

Brzi recept za ajvar - domaći ajvar u manje od sat vremena

Priprema ajvara u manje od sat vremena

Patlidžan i papriku operemo, očistimo od peteljki i sjemenki, a potom narežemo na manje komade.

Očistimo češnjak, pa zajedno s patlidžanom i paprikom, sve poredamo na pleh i stavimo u pećnicu da se peče na 200 stupnjeva. Povrće se peče u pećnici sve dok ne postane mekano, za što treba oko 30 minuta.

Kada je povrće gotovo, blenda se zajedno. U smjesu se dodaje maslinovo ulje, sol i ocat. Postupak se ponavlja sve dok svo povrće koje ste pripremili ne bude gotovo.

Smjesa dobivena nakon blendanja se ukuhava na štednjaku dok ne ispari višak vode (oko 30 minuta). Ulije se u prethodno sterilizirane teglice, okreće naopako i ostavlja se hladiti.

Varijacije brzog recepta za ajvar

U slučaju da nemate patlidžan pri ruci, ne libite se zamijeniti ga s dodatnim paprikama. Ovo će osigurati blaži okus.

Bogatiju teksturu ajvara možete postići tako da dio smjese nasjeckate umjesto blendanja, čime ćete dobiti ajvar pomalo rustikalnog stila.

Ako volite izrazito ljut ajvar, uvijek možete dodati koju ljutu papričicu više, dok za postizanje intenzivnijeg okusa, papriku i patlidžan ispecite na roštilju umjesto u pećnici. Naravno, ovo povećava vrijeme pripreme, pa to imajte na umu.

Je li domaći ajvar zdrav?

Ajvar nije nužno najlakša zimnica (osobito ako vam neki od sastojaka teže pada, poput paprika), no domaća verzija ajvara može biti zdrava i niskokalorična, pogotovo ako se priprema s kvalitetnim sastojcima i minimalnim dodatkom ulja. Paprika i patlidžan bogati su antioksidansima i jačaju imunitet, dok maslinovo ulje i češnjak imaju protuupalna svojstva. Ljute papričice mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma i smanjenju upala.

Foto: gojak/iStock via Getty Images Plus

 

ljepotaizdravlje.rs