5 brzih recepata s tjesteninom za dane kad nemate vremena kuhati

by | 19 kolovoza, 2024
brzi recepti s tjesteninom

Ako nam jedna namirnica pada na pamet koja je istovremeno i fina i brza za pripremanje – onda je to svakako tjestenina. A takve recepte sada i biramo – brze s tjesteninom, gotove u trenu!

Ljeto je idealno doba kada tjestenini možete dodati sezonsko povrće i dobiti savršen, brzinski obrok. Jer upravo je ljeti sezona rajčica, krastavaca, paprike i ostalog zdravog povrća, što valja itekako iskoristiti za što više recepata.

Tjestenina je jedna od namirnica koja je iznimno popularna zbog svestranosti, jednostavnosti pripreme i mogućnosti kombiniranja s različitim sastojcima.

Zato, bez obzira na to jeste li u potrazi za brzim obrokom koji će biti gotov za samo nekoliko minuta ili tražite inspiraciju za zdravu i hranjivu večeru, tjestenina je uvijek odličan izbor – i to neovisno o tome koje je godišnje doba.

Izdvojili smo pet brzinskih recepata koji su savršeni u situaciji kad ne znate što kuhati i nemate vremena!

Brzi recepti s tjesteninom

Tjestenina s pesto umakom i češnjakom

Sastojci:

250 g tjestenine (oblik tjestenine ide po izboru)

1 teglica pesto umaka (oko 190 g)

1/4 šalice nasjeckanih oraha (npr. badema ili oraha)

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

Parmezan (po želji)

Svježi bosiljak za ukras

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Nakon što tjesteninu ocijedite, na vruću umiješajte pesto umak. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite nasjeckani češnjak dok ne zamiriše te to dodajte tjestenini. Poslužite uz to ribani parmezan, nasjeckane orahe i svježi bosiljak te poslužite!

brzi recepti s tjesteninom

Tjestenina sa špinatom, feta sirom i sjemenkama

Sastojci:

250 g tjestenine

2 šalice svježeg špinata

150 g feta sira, narezaog na kockice

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice sjemenki bundeve ili suncokreta

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U posebnoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte špinat. Kuhajte tako dugo dok špinat ne uvene. Na maslinovo ulje i špinat umiješajte tjesteninu i feta sir te posolite i popaprite. Po želji možete dodati sjemenke bundeve ili suncokreta za dekoraciju prije posluživanja.

brzi recepti s tjesteninom

Meditaranska salata s tjesteninom i grčkim jogurtom

Sastojci:

250 g tjestenine

1/2 šalice crnih maslina, bez koštica i narezanih

1/2 šalice feta sira, narezane na kockice

1 krastavac, narezani na kockice

1 crvena paprika, narezana na kockice

1/2 šalice grčkog jogurta

2 žlice maslinovog ulja

1 žličica suhog origana

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Nakon što je ohladite, u velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu, masline, feta sir, krastavac i crvenu papriku. Posebno u maloj zdjelici pomiješajte grčki jogurt, maslinovo ulje, origano, sol i papar. Začinite prema okusu kako volite te tada prelijte preko salate i dobro promiješajte.

Ovu salatu možete poslužiti odmah ili ostaviti u hladnjaku do posluživanja.

Salata s tjesteninom, pečenim povrćem i sirnim preljevom

Sastojci:

250 g tjestenine (farfalle ili penne)

1 crvena paprika, narezana na kockice

1 zelena paprika, narezana na kockice

1 tikvica, narezana na kolutove

1/2 šalice feta sira, narezana na kockice

2 žlice maslinovog ulja

1/2 šalice kiselog vrhnja ili grčkog jogurta

1 žlica nasjeckanog svježeg peršina

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ohladite. Povrće nasjeckajte na veće komade, stavite na papir za pečenje i pecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta s malo maslinovog ulja, soli i papra.

U velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu s pečenim povrćem i feta sirom. U maloj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje ili grčki jogurt s nasjeckanim peršinom, sa soli i paprom. Prelijte preko salate i dobro promiješajte. Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku do posluživanja.

brzi recepti s tjesteninom

Salata s tjesteninom i pečenim batatom

Sastojci:

250 g tjestenine (penne ili fusilli)

1 veliki batat, oguljen i narezan na kockice

1/2 šalice nasjeckanog crvenog luka

1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandra (po želji)

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica meda

1 žlica limunovog soka

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju i ohladite da ne bude vruća. Dok se tjestenina kuha, narežite i pripremite batat koji ćete narezati na kockice. Upalite pećnicu da se zagrije na 200 °C. Stavite batat na papir za pečenje, dodajte maslinovo ulje, sol i papar.

Pecite otprilike pola sata.  Nakon toga, u velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu s pečenim batatom i nasjeckanim crvenim lukom. U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, med, limunov sok, sol i papar. Prelijte preko salate i dobro promiješajte. Ukrasite nasjeckanim korijandrom prije posluživanja.

Pročitajte: 10 jednostavnih recepata s tikvicama za ručak, večeru ili snack

Foto: Olga Mazyarkina, dmainternational, Nadiia Borovenko via Getty Images, Pexels