Kako planirati obroke kada nemate vremena savjetuje domaća nutricionistica
Planiranje obroka često padne na dno liste prioriteta. Osim ako niste u tome jako uporni i doista se tome kako treba posvetite. Jer teško je poneka...
Ideja za recepte nikada dovoljno, a kako smo gotovo stalno u žurbi, idealno je imati osmišljene brze i zdrave recepte za one dane kad vam se stvarno ne da kuhati!
Zato, bez obzira na to jeste li u žurbi, nemate previše vremena ili jednostavno tražite način da malo modificirate svoj jelovnik, veganski recepti mogu biti odličan izbor za sve situacije.
Od laganih sendviča do bogatih juha i punjenih tortilja, recepti koje smo odabrali u nastavku ne samo da su ukusni i hranjivi već su i jednostavni za pripremu. A ako se nas pita, to je ključ svega – obroke što više pojednostaviti, a opet jesti zdravo i ukusno.
Bez obzira na to jeste li iskusni kuhar ili tek početnik, ovi recepti prilagođeni su svima, a većina sadrži sastojke koje vrlo vjerojatno imate kod kuće. Istražite i krenite!
1 šnita kruha
1 avokado
6-8 cherry rajčica
Prstohvat soli i papra
1 žlica maslinovog ulja
Ispecite kruh po želji. Izgnječite avokado i namažite ga na kruh. Dodajte narezane cherry rajčice, posolite i popaprite te pokapajte maslinovim uljem.
1 šalica kuhane kvinoje
1 šalica nasjeckanog povrća (paprika, krastavci, mrkva)
1/4 šalice nasjeckanih orašastih plodova (bademi, orasi)
Svježi peršin po želji
2 žlice maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
Sol i papar po ukusu
Pomiješajte kuhanu kvinoju s povrćem i orašastim plodovima. Začinite maslinovim uljem, sokom od limuna, solju i paprom.
200 g tofua (narezanog na kockice)
2 šalice nasjeckanog povrća (brokula, mrkva, paprika)
1 žlica đumbira (svježeg, naribanog)
2 češnja češnjaka (nasjeckana)
2 žlice umaka od soje
Ulje za prženje
Pržite tofu u tavi dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Dodajte povrće, đumbir i češnjak te pržite dok povrće ne omekša. Začinite umakom od soje po ukusu.
1 šalica kuhanih zelenih ili smeđih leća
1 nasjeckani luk
2 češnja češnjaka (nasjeckana)
1 nasjeckana mrkva
1 nasjeckani krumpir
4 šalice povrtnog temeljca
Sol, papar i ostali začini po ukusu
Propirjajte luk i češnjak u loncu. Dodajte mrkvu, krumpir i kuhanu leću te povrtni temeljac. Kuhajte dok povrće ne omekša. Začinite solju, paprom i ostalim začinima po ukusu.
2 šalice nasjeckanog povrća (tikvice, paprika, patlidžan)
1 konzerva kokosovog mlijeka
2 žlice curry paste
1 nasjeckana glavica luka
2 češnja češnjaka (nasjeckana)
Sol i papar po ukusu
Ulje za prženje
Propirjajte luk i češnjak u tavi. Dodajte curry pastu i pržite nekoliko minuta. Dodajte povrće i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte dok se ne zagrije. Začinite solju i paprom.
1 šalica kuhane smeđe riže
2 šalice nasjeckanog povrća (grašak, kukuruz, mrkva)
1 nasjeckana glavica luka
2 češnja češnjaka (nasjeckana)
Sol i papar po ukusu
Ulje za prženje
Propirjajte luk i češnjak u tavi. Dodajte povrće i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte kuhanu smeđu rižu i pržite dok se sve dobro ne zagrije. Začinite solju i paprom ili začinima koje volite koristiti po svojoj želji.
1 konzerva slanutka (ocijeđenog)
2 žlice tahinija
2 češnja češnjaka (nasjeckana)
Sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Grickalice: narezana mrkva, krastavac, celer ili drugo povrće po želji.
Pomiješajte slanutak, tahini, češnjak, sok od limuna i maslinovo ulje u blenderu dok ne postane glatko. Začinite solju i paprom te poslužite s narezanim povrćem.
2 patlidžana (narezana)
1 nasjeckana glavica luka
2 češnja češnjaka (nasjeckana)
1 šalica pasirane rajčice
Začini po ukusu (sol, papar, origano, bosiljak)
Maslinovo ulje za prženje
Propirjajte luk i češnjak u tavi. Dodajte narezani patlidžan i pržite dok ne omekša. Dodajte pasiranu rajčicu i začine te kuhajte još nekoliko minuta.
2 šalice kuhane tjestenine
2 šalice nasjeckanog povrća (špinat, tikvice, cherry rajčice)
1 šalica (veganskog) sira
Začini po ukusu
Pomiješajte kuhanu tjesteninu s povrćem i sirom te začinite po ukusu. Stavite u pećnicu i pecite dok sir ne poprimi zlatnosmeđu boju.
1 šalica kuhanog slanutka
1 šalica nasjeckanog povrća (paprika, krastavac, cherry rajčice)
Svježi peršin po želji
2 žlice maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
Sol i papar po ukusu
Pomiješajte kuhani slanutak s povrćem i peršinom. Začinite maslinovim uljem, sokom od limuna, solju i paprom.
2 šnite kruha
4 žlice hummusa
1 šalica nasjeckanog povrća (krastavci, paprika, špinat)
1/2 avokada (narezanog)
Sol i papar po ukusu
Namazati hummus na kruh. Dodajte narezano povrće i avokado te začinite solju i paprom.
200 g tjestenine (primjerice, špageti)
1 šalica svježeg bosiljka
1/4 šalice pinjola (ili badema)
2 češnja češnjaka
1/4 šalice maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
Sol i papar po ukusu
Cherry rajčice za posluživanje
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U blenderu ili mužaru pomiješajte bosiljak, pinjole, češnjak, maslinovo ulje i sok od limuna dok ne dobijete glatku pastu. Začinite solju i paprom po ukusu. Ocijedite tjesteninu, a zatim je pomiješajte s pesto umakom. Poslužite s cherry rajčicama i dodatno začinite po želji.
1 šalica kuhane crne leće
1 šalica kuhane smeđe riže
1 konzerva graha (ocijeđenog)
1 crvena paprika, nasjeckana
1 zelena paprika, nasjeckana
1 glavica luka, nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica paprike u prahu
Sol i papar po ukusu
Tortilje za burrito
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte paprike i kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte kuhanu crnu leću, smeđu rižu i crni grah. Začinite kuminom, paprikom u prahu, solju i paprom. Promiješajte i kuhajte nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne zagriju. Zagrijte tortilje, stavite punjenje na sredinu svake tortilje i zarolajte ih. Poslužite tople, po želji s avokadom, svježom salatom ili veganskim sirom.
1 šalica Arborio riže
4 šalice povrtnog temeljca
200g gljiva po izboru (šampinjoni, bukovače…), narezane
1 nasjeckana glavica luka
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice maslinovog ulja
1/4 šalice bijelog vina (opcionalno)
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin za posluživanje
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte narezane gljive i kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte Arborio rižu i kuhajte nekoliko minuta uz miješanje. Postupno dodajte povrtni temeljac, po jednu šalicu, uz stalno miješanje. Kuhajte dok riža ne upije tekućinu i postane kremasta. Po želji, dodajte bijelo vino i kuhajte dok većina tekućine ne ispari. Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite toplo, posipano svježim peršinom.
2 šalice nasjeckanog povrća (paprika, tikvice, patlidžan, luk…)
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica suhog origana
1/2 žličice češnjaka u prahu
Sol i papar po ukusu
4 tortilje
1 šalica mix salate
1 avokado, narezan
1/4 šalice veganskog sira (opcionalno)
Svježi peršin za posluživanje
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Na lim za pečenje stavite nasjeckano povrće. Prelijte povrće maslinovim uljem i posipajte origanom, češnjakom u prahu, solju i paprom. Dobro promiješajte da se povrće obloži začinima. Pecite povrće u zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta, ili dok ne postane mekano i zlatno smeđe. Zagrijte tortilje u mikrovalnoj ili na tavi.
Na svaku tortilju stavite malo pečenog povrća, mix salate, narezanog avokada i veganskog sira ako konzumirate. Poslužite toplo, posipano svježim peršinom, i uz to umak po želji.
Foto: Pexels, vaaseenaa iStock/Getty Images Plus via Getty Images