Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
TKO KAŽE DA U ZRELIM GODINAMA NE MOŽETE IMATI LICE BEZ BORA I ZATEGNUT TRBUH? PRIMIJENITE NAŠ PLAN PREHRANE I ZA SAMO DVA TJEDNA PRIMIJETIT ĆETE ZNAČAJNA POBOLJŠANJA!
Najvažnije namirnice…
… U DVADESETIMA
Cimet
Prehrana bazirana na grickalicama i fast foodu tipična je za dvadesetogodišnjake jer je praktična za njihov dinamičan život. Ali ova hrana, bogata šećerom i ugljikohidratima, stvara kaotične oscilacije razine šećera u krvi. Dodatak samo jedne žličice cimeta u doručak (žitarice) dokazano pomaže održavanju normalne razine glukoze u krvi i smanjuje potrebu za slatkim tijekom dana.
Zeleni čaj
Iako nije zamjena za upotrebu preparata za zaštitu od Sunčevih zraka, ono što pijete pomaže u reduciranju oštećenja od sunca. Šalica zelenog čaja svakoga dana osigurava značajnu dozu polifenola, koji dokazano pojačavaju sustav zaštite kože od UV zraka.
Brokule
Od tridesetih godina života kosti počinju propadati. Zato su dvadesete godine važan period za njihovo jačanje. U tom procesu pomoći će vam, osim mliječnih proizvoda, konzumiranje povrća bogatog kalcijem. Dakle, jednom tjedno uvrstite brokule u svoj jelovnik.
… U TRIDESETIMA
Probiotici
Uzimajte ih u obliku dijetetskih dodataka, ili putem hrane u kojoj se nalaze kao dodatak, kao što su jogurt, sir i neki napici. Probiotici su naročito važni za žene nakon porođaja.
Šampinjoni
Sastojak koji sadrže šampinjoni kompliciranog naziva – ergotionein – spada u kategoriju antioksidansa i nalazi se u velikim količinama u skoro svim vrstama gljivama. Ergotionein efikasno eliminira toksine iz organizma, koji se talože kao posljedica loše prehrane, stresa i djelovanja zagađivača iz vanjske sredine. Konzumiranje šampinjona u većim količinama tijekom trećeg desetljeća života odložit će pojavu bora za nekoliko godina.
Soja
Tijekom tridesetih godina života koža počinje gubiti elastičnost i volumen, zbog pada razine estrogena. Istraživanja pokazuju da redovito konzumiranje soje i proizvoda od soje (sadrži prirodni estrogen) sprečava opuštanje kože i nastanak bora.
… U ČETRDESETIMA (i nadalje)
Sjemenke lana
Lignan, tvar koja se nalazi u sastavu sjemenki lana i sezama, jedan je od najjačih antioksidansa, a najpotrebnija vam je u četrdesetim godinama života. Sjemenke možete dodavati u jogurt, voćne salate, žitarice ili u različita kuhana jela.
Badem
U četvrtom desteljeću života razina hormona sitosti (leptin) počinje padati, što obično uzrokuje sklonost k prejedanju. Najbolja obrana od širenja struka u srednjoj dobi je konzumiranje badema u trenucima gladi.
Hrana ljubičaste boje
Različiti upalni procesi neizostavni su dio procesa starenja. Posljedica upale prisutnost je velike količine slobodnih radikala, koji uništavaju stanice i opuštaju kožu. Na svu sreću, namirnice ljubičaste boje – šljive, grožđe, patlidžan, cikla i borovnice – bogate su antioksidansima (antocianin) koji reduciraju upalu za 27 posto.
photo: instagram