Topli, jednostavni i zdravi recepti s bundevom – kraljicom jeseni

Sezona bundeva kratko traje pa ju valja maksimalno iskoristiti

by | 10 studenoga, 2024
bundeva recepti

Osim što je ukusna, bundeva je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, poput vitamina A, C, E i kalija. To su svakako dobrobiti zbog kojih ju obožavamo i želimo koristiti što više u vrijeme kad joj je sezona.

Od svih dobrobiti koje ima, najdraže nam je čuti da je bundeva prirodni izvor beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A i djeluje kao snažan antioksidans.

Osim toga, bundeve su bogate vlaknima, što ih čini idealnim izborom za podršku zdravlju probavnog sustava i kontrolu težine, a to znači da ih možete jesti bez grižnje savjesti.

Kako se ne bi uvijek radilo samo o juhi od bundeve, ona se zapravo koristi na razne načine – od kuhanja, pečenja, prženja pa sve do pripreme pirea, koji je osnovni sastojak mnogih jela. Također, kombinira se jako dobro s raznim začinima poput cimeta, muškatnog oraščića, đumbira, češnjaka i timijana pa se ne trebate bojati eksperimentirati i začiniti baš njima jelo koje pripremate.

Neki recepti sadrže već gotov pire od bundeve, a istražili smo i kako ga napraviti.

Kako pripremiti pire od bundeve

Pečenje u pećnici

Prepolovite bundeve, izvadite sjemenke i stavite ih na lim za pečenje, kožom prema dolje. Pecite na 180 °C oko 40-50 minuta dok ne postane mekana.

Kuhanje na štednjaku

Narezanu bundevu stavite u posudu s vodom, pokrijte i kuhajte 15-20 minuta dok ne omekša. Kad je bundeva mekana, jednostavno je izgnječite vilicom ili ju blendajte dok ne postane glatka.

Zdravi i ukusni recepti od bundeve

Krem juha od bundeve i mrkve

Sastojci:

1 mala bundeva (oko 600 g), oguljena i narezana na kocke

2 srednje mrkve, narezane na kolutiće

1 velika glavica luka, nasjeckana

2 češnja češnjaka, nasjeckana

1 žlica naribanog svježeg đumbira (ili 1/2 žličice mljevenog)

400 ml kokosovog mlijeka

750 ml povrtnog temeljca

1 žličica kurkume

1/2 žličice kumina

sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pirjajte luk, češnjak i đumbir 5 minuta. Dodajte mrkvu, bundevu, kurkumu i kumin. Prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte 20-25 minuta dok povrće ne omekša.

Blendajte sve dok ne postane kremasto. Dodajte kokosovo mlijeko, promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta.

bundeva recepti

Foto: Pexels

Pečena bundeva sa začinskim biljem

Sastojci:

1 mala bundeva (oko 600 g), narezana na kocke

2 žlice maslinovog ulja

1/2 žličice suhog ružmarina

1/2 žličice suhog timijana

1/2 žličice soli

prstohvat crnog papra

Priprema:

Pomiješajte sve začine s maslinovim uljem, pa prelijte preko narezane bundeve. Pecite 25-30 minuta, povremeno miješajući, dok bundeva ne postane mekana i lagano karamelizirana. Poslužite toplo samostalno ili uz glavno jelo kao prilog.

bundeva recepti

Foto: Pexels

Tjestenina s umakom od bundeve

Sastojci:

300 g tjestenine po izboru

1 šalica pire od bundeve

1/2 šalice kokosovog mlijeka

1/2 žličice soli

1/4 žličice crnog papra

1/2 žličice češnjaka u prahu

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U tavi zagrijte pire od bundeve, kokosovo mlijeko, sol, papar i češnjak. Miješajte dok ne postane kremasto. Pomiješajte umak s kuhanom tjesteninom i dobro promiješajte.

Rižoto od bundeve

Sastojci:

1 šalica riže za rižoto (arborio)

1 šalica pirea od bundeve

1/2 šalice luka, nasjeckanog

2 češnja češnjaka, nasjeckana

750 ml povrtnog temeljca (po potrebi)

2 žlice maslinovog ulja

1 žličica timijana

sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikoj tavi pirjajte luk i češnjak na maslinovom ulju. Dodajte rižu i kratko pržite, a zatim dodajte temeljac. Kad riža upije većinu tekućine, dodajte pire od bundeve, timijan, sol i papar. Miješajte dok riža ne omekša i postane kremasta.

bundeva recepti

Foto: Pexels

Bundeva s lećom i povrćem

Sastojci:

1 šalica crvene leće

2 šalice vode

1 šalica pirea od bundeve

1 mrkva (narezana)

1/2 glavice brokule (na male komade)

1/2 žličice kurkume

1/2 žličice mljevenog korijandra

1 žličica maslinovog ulja

1/2 žličice soli

Priprema:

Leću operite i kuhajte u vodi dok ne postane mekana (oko 15 minuta). U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mrkvu i brokulu pa kuhajte 5 minuta.

Dodajte pire od bundeve, kurkumu, korijandar i kuhanu leću. Dodajte još vode po potrebi i kuhajte još 5-10 minuta dok se sve ne spoji. Poslužite toplo.

Veganski burgeri s bundevom i crnim grahom

Sastojci:

1 šalica kuhanog crnoga graha

1 šalica pirea od bundeve

1/2 šalice zobenih pahuljica

1/2 žličice papra

1/2 žličice paprike u prahu

1/4 žličice soli

1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

U blenderu pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete čvrstu smjesu. Oblikujte smjesu u burgere i pecite na maslinovom ulju 4-5 minuta s obje strane dok ne postanu zlatno smeđi. Poslužite u pecivima s omiljenim povrćem.

bundeva recepti

Foto: Elena_Danileiko iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Galette s bundevom

Sastojci:

Za tijesto:

200 g brašna

100 g hladnog biljnog maslaca

1/2 žličice soli

3-4 žlice hladne vode

Za nadjev:

300 g pire od bundeve

1/2 žličice soli

1/4 žličice crnog papra

1/2 žličice mljevenog cimeta

1/4 žličice muškatnog oraščića

1-2 žlice javorovog sirupa ili agavinog sirupa (opcionalno za slatki okus)

1 žlica biljnog mlijeka (bademovo ili zobeno mlijeko)

Prstohvat soli

Za premazivanje:

1 žlica biljnog mlijeka (kokosovo ili bademovo)

1 žličica kokosovog šećera ili običnog šećera (opcionalno, za dodatnu slatkoću na površini)

Priprema:

Priprema tijesta:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac (ili alternativu poput kokosovog ulja) i prstima ili pomoću pjenjače za tijesto umasirajte maslac u brašno dok ne dobijete sitne mrvice.

Dodajte 3 žlice hladne vode i miješajte dok se tijesto ne počne formirati. Ako je potrebno, dodajte još malo vode (po 1 žlicu). Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

Priprema nadjeva:

U međuvremenu, pomiješajte pire od bundeve, sol, papar, cimet, muškatni oraščić i javorov sirup (ako koristite). Miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte 1 žlicu biljnog mlijeka i još jednom promiješajte. Smjesa treba biti glatka i kremasta.

Sastavljanje galette:

Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug debljine oko 3 mm. Stavite razvaljano tijesto na papir za pečenje.

Na sredinu tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev od bundeve, ostavljajući oko 3-4 cm slobodnog ruba sa svih strana. Preklopite rubove tijesta prema unutra, po nadjevu. Premažite rubove tijesta s malo biljnog mlijeka, a po vrhu posipajte kokosov šećer (ako želite).

Pecite galette u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a nadjev lagano stvrdne.

Pročitajte 5 zdravih obroka iz jedne tave gotovih za 20 minuta

Foto: Pexels, from_my_point_of_view iStock/Getty Images Plus via Getty Images