
Ove suplemente nemojte uzimati uz kavu, a evo i zašto
Ubrzan tempo života, stres i neredovita prehrana često nas natjeraju na to da posegnemo za dodacima prehrani kako bismo svome tijelu dali potrebnu ...
Sezona bundeva kratko traje pa ju valja maksimalno iskoristiti
Osim što je ukusna, bundeva je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, poput vitamina A, C, E i kalija. To su svakako dobrobiti zbog kojih ju obožavamo i želimo koristiti što više u vrijeme kad joj je sezona.
Od svih dobrobiti koje ima, najdraže nam je čuti da je bundeva prirodni izvor beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A i djeluje kao snažan antioksidans.
Osim toga, bundeve su bogate vlaknima, što ih čini idealnim izborom za podršku zdravlju probavnog sustava i kontrolu težine, a to znači da ih možete jesti bez grižnje savjesti.
Kako se ne bi uvijek radilo samo o juhi od bundeve, ona se zapravo koristi na razne načine – od kuhanja, pečenja, prženja pa sve do pripreme pirea, koji je osnovni sastojak mnogih jela. Također, kombinira se jako dobro s raznim začinima poput cimeta, muškatnog oraščića, đumbira, češnjaka i timijana pa se ne trebate bojati eksperimentirati i začiniti baš njima jelo koje pripremate.
Neki recepti sadrže već gotov pire od bundeve, a istražili smo i kako ga napraviti.
Pečenje u pećnici
Prepolovite bundeve, izvadite sjemenke i stavite ih na lim za pečenje, kožom prema dolje. Pecite na 180 °C oko 40-50 minuta dok ne postane mekana.
Kuhanje na štednjaku
Narezanu bundevu stavite u posudu s vodom, pokrijte i kuhajte 15-20 minuta dok ne omekša. Kad je bundeva mekana, jednostavno je izgnječite vilicom ili ju blendajte dok ne postane glatka.
Sastojci:
1 mala bundeva (oko 600 g), oguljena i narezana na kocke
2 srednje mrkve, narezane na kolutiće
1 velika glavica luka, nasjeckana
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 žlica naribanog svježeg đumbira (ili 1/2 žličice mljevenog)
400 ml kokosovog mlijeka
750 ml povrtnog temeljca
1 žličica kurkume
1/2 žličice kumina
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pirjajte luk, češnjak i đumbir 5 minuta. Dodajte mrkvu, bundevu, kurkumu i kumin. Prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte 20-25 minuta dok povrće ne omekša.
Blendajte sve dok ne postane kremasto. Dodajte kokosovo mlijeko, promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta.
Foto: Pexels
Sastojci:
1 mala bundeva (oko 600 g), narezana na kocke
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice suhog ružmarina
1/2 žličice suhog timijana
1/2 žličice soli
prstohvat crnog papra
Priprema:
Pomiješajte sve začine s maslinovim uljem, pa prelijte preko narezane bundeve. Pecite 25-30 minuta, povremeno miješajući, dok bundeva ne postane mekana i lagano karamelizirana. Poslužite toplo samostalno ili uz glavno jelo kao prilog.
Foto: Pexels
Sastojci:
300 g tjestenine po izboru
1 šalica pire od bundeve
1/2 šalice kokosovog mlijeka
1/2 žličice soli
1/4 žličice crnog papra
1/2 žličice češnjaka u prahu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U tavi zagrijte pire od bundeve, kokosovo mlijeko, sol, papar i češnjak. Miješajte dok ne postane kremasto. Pomiješajte umak s kuhanom tjesteninom i dobro promiješajte.
Sastojci:
1 šalica riže za rižoto (arborio)
1 šalica pirea od bundeve
1/2 šalice luka, nasjeckanog
2 češnja češnjaka, nasjeckana
750 ml povrtnog temeljca (po potrebi)
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica timijana
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj tavi pirjajte luk i češnjak na maslinovom ulju. Dodajte rižu i kratko pržite, a zatim dodajte temeljac. Kad riža upije većinu tekućine, dodajte pire od bundeve, timijan, sol i papar. Miješajte dok riža ne omekša i postane kremasta.
Foto: Pexels
Sastojci:
1 šalica crvene leće
2 šalice vode
1 šalica pirea od bundeve
1 mrkva (narezana)
1/2 glavice brokule (na male komade)
1/2 žličice kurkume
1/2 žličice mljevenog korijandra
1 žličica maslinovog ulja
1/2 žličice soli
Priprema:
Leću operite i kuhajte u vodi dok ne postane mekana (oko 15 minuta). U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mrkvu i brokulu pa kuhajte 5 minuta.
Dodajte pire od bundeve, kurkumu, korijandar i kuhanu leću. Dodajte još vode po potrebi i kuhajte još 5-10 minuta dok se sve ne spoji. Poslužite toplo.
Sastojci:
1 šalica kuhanog crnoga graha
1 šalica pirea od bundeve
1/2 šalice zobenih pahuljica
1/2 žličice papra
1/2 žličice paprike u prahu
1/4 žličice soli
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
U blenderu pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete čvrstu smjesu. Oblikujte smjesu u burgere i pecite na maslinovom ulju 4-5 minuta s obje strane dok ne postanu zlatno smeđi. Poslužite u pecivima s omiljenim povrćem.
Foto: Elena_Danileiko iStock/Getty Images Plus via Getty Images
Sastojci:
Za tijesto:
200 g brašna
100 g hladnog biljnog maslaca
1/2 žličice soli
3-4 žlice hladne vode
Za nadjev:
300 g pire od bundeve
1/2 žličice soli
1/4 žličice crnog papra
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1-2 žlice javorovog sirupa ili agavinog sirupa (opcionalno za slatki okus)
1 žlica biljnog mlijeka (bademovo ili zobeno mlijeko)
Prstohvat soli
Za premazivanje:
1 žlica biljnog mlijeka (kokosovo ili bademovo)
1 žličica kokosovog šećera ili običnog šećera (opcionalno, za dodatnu slatkoću na površini)
Priprema:
Priprema tijesta:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac (ili alternativu poput kokosovog ulja) i prstima ili pomoću pjenjače za tijesto umasirajte maslac u brašno dok ne dobijete sitne mrvice.
Dodajte 3 žlice hladne vode i miješajte dok se tijesto ne počne formirati. Ako je potrebno, dodajte još malo vode (po 1 žlicu). Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Priprema nadjeva:
U međuvremenu, pomiješajte pire od bundeve, sol, papar, cimet, muškatni oraščić i javorov sirup (ako koristite). Miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte 1 žlicu biljnog mlijeka i još jednom promiješajte. Smjesa treba biti glatka i kremasta.
Sastavljanje galette:
Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug debljine oko 3 mm. Stavite razvaljano tijesto na papir za pečenje.
Na sredinu tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev od bundeve, ostavljajući oko 3-4 cm slobodnog ruba sa svih strana. Preklopite rubove tijesta prema unutra, po nadjevu. Premažite rubove tijesta s malo biljnog mlijeka, a po vrhu posipajte kokosov šećer (ako želite).
Pecite galette u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a nadjev lagano stvrdne.
Foto: Pexels, from_my_point_of_view iStock/Getty Images Plus via Getty Images