Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Sezona bundeva kratko traje pa ju valja maksimalno iskoristiti
Osim što je ukusna, bundeva je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, poput vitamina A, C, E i kalija. To su svakako dobrobiti zbog kojih ju obožavamo i želimo koristiti što više u vrijeme kad joj je sezona.
Od svih dobrobiti koje ima, najdraže nam je čuti da je bundeva prirodni izvor beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A i djeluje kao snažan antioksidans.
Osim toga, bundeve su bogate vlaknima, što ih čini idealnim izborom za podršku zdravlju probavnog sustava i kontrolu težine, a to znači da ih možete jesti bez grižnje savjesti.
Kako se ne bi uvijek radilo samo o juhi od bundeve, ona se zapravo koristi na razne načine – od kuhanja, pečenja, prženja pa sve do pripreme pirea, koji je osnovni sastojak mnogih jela. Također, kombinira se jako dobro s raznim začinima poput cimeta, muškatnog oraščića, đumbira, češnjaka i timijana pa se ne trebate bojati eksperimentirati i začiniti baš njima jelo koje pripremate.
Neki recepti sadrže već gotov pire od bundeve, a istražili smo i kako ga napraviti.
Pečenje u pećnici
Prepolovite bundeve, izvadite sjemenke i stavite ih na lim za pečenje, kožom prema dolje. Pecite na 180 °C oko 40-50 minuta dok ne postane mekana.
Kuhanje na štednjaku
Narezanu bundevu stavite u posudu s vodom, pokrijte i kuhajte 15-20 minuta dok ne omekša. Kad je bundeva mekana, jednostavno je izgnječite vilicom ili ju blendajte dok ne postane glatka.
Sastojci:
1 mala bundeva (oko 600 g), oguljena i narezana na kocke
2 srednje mrkve, narezane na kolutiće
1 velika glavica luka, nasjeckana
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 žlica naribanog svježeg đumbira (ili 1/2 žličice mljevenog)
400 ml kokosovog mlijeka
750 ml povrtnog temeljca
1 žličica kurkume
1/2 žličice kumina
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pirjajte luk, češnjak i đumbir 5 minuta. Dodajte mrkvu, bundevu, kurkumu i kumin. Prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte 20-25 minuta dok povrće ne omekša.
Blendajte sve dok ne postane kremasto. Dodajte kokosovo mlijeko, promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta.
Sastojci:
1 mala bundeva (oko 600 g), narezana na kocke
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice suhog ružmarina
1/2 žličice suhog timijana
1/2 žličice soli
prstohvat crnog papra
Priprema:
Pomiješajte sve začine s maslinovim uljem, pa prelijte preko narezane bundeve. Pecite 25-30 minuta, povremeno miješajući, dok bundeva ne postane mekana i lagano karamelizirana. Poslužite toplo samostalno ili uz glavno jelo kao prilog.
Sastojci:
300 g tjestenine po izboru
1 šalica pire od bundeve
1/2 šalice kokosovog mlijeka
1/2 žličice soli
1/4 žličice crnog papra
1/2 žličice češnjaka u prahu
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U tavi zagrijte pire od bundeve, kokosovo mlijeko, sol, papar i češnjak. Miješajte dok ne postane kremasto. Pomiješajte umak s kuhanom tjesteninom i dobro promiješajte.
Sastojci:
1 šalica riže za rižoto (arborio)
1 šalica pirea od bundeve
1/2 šalice luka, nasjeckanog
2 češnja češnjaka, nasjeckana
750 ml povrtnog temeljca (po potrebi)
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica timijana
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj tavi pirjajte luk i češnjak na maslinovom ulju. Dodajte rižu i kratko pržite, a zatim dodajte temeljac. Kad riža upije većinu tekućine, dodajte pire od bundeve, timijan, sol i papar. Miješajte dok riža ne omekša i postane kremasta.
Sastojci:
1 šalica crvene leće
2 šalice vode
1 šalica pirea od bundeve
1 mrkva (narezana)
1/2 glavice brokule (na male komade)
1/2 žličice kurkume
1/2 žličice mljevenog korijandra
1 žličica maslinovog ulja
1/2 žličice soli
Priprema:
Leću operite i kuhajte u vodi dok ne postane mekana (oko 15 minuta). U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mrkvu i brokulu pa kuhajte 5 minuta.
Dodajte pire od bundeve, kurkumu, korijandar i kuhanu leću. Dodajte još vode po potrebi i kuhajte još 5-10 minuta dok se sve ne spoji. Poslužite toplo.
Sastojci:
1 šalica kuhanog crnoga graha
1 šalica pirea od bundeve
1/2 šalice zobenih pahuljica
1/2 žličice papra
1/2 žličice paprike u prahu
1/4 žličice soli
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
U blenderu pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete čvrstu smjesu. Oblikujte smjesu u burgere i pecite na maslinovom ulju 4-5 minuta s obje strane dok ne postanu zlatno smeđi. Poslužite u pecivima s omiljenim povrćem.
Sastojci:
Za tijesto:
200 g brašna
100 g hladnog biljnog maslaca
1/2 žličice soli
3-4 žlice hladne vode
Za nadjev:
300 g pire od bundeve
1/2 žličice soli
1/4 žličice crnog papra
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1-2 žlice javorovog sirupa ili agavinog sirupa (opcionalno za slatki okus)
1 žlica biljnog mlijeka (bademovo ili zobeno mlijeko)
Prstohvat soli
Za premazivanje:
1 žlica biljnog mlijeka (kokosovo ili bademovo)
1 žličica kokosovog šećera ili običnog šećera (opcionalno, za dodatnu slatkoću na površini)
Priprema:
Priprema tijesta:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac (ili alternativu poput kokosovog ulja) i prstima ili pomoću pjenjače za tijesto umasirajte maslac u brašno dok ne dobijete sitne mrvice.
Dodajte 3 žlice hladne vode i miješajte dok se tijesto ne počne formirati. Ako je potrebno, dodajte još malo vode (po 1 žlicu). Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Priprema nadjeva:
U međuvremenu, pomiješajte pire od bundeve, sol, papar, cimet, muškatni oraščić i javorov sirup (ako koristite). Miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte 1 žlicu biljnog mlijeka i još jednom promiješajte. Smjesa treba biti glatka i kremasta.
Sastavljanje galette:
Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug debljine oko 3 mm. Stavite razvaljano tijesto na papir za pečenje.
Na sredinu tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev od bundeve, ostavljajući oko 3-4 cm slobodnog ruba sa svih strana. Preklopite rubove tijesta prema unutra, po nadjevu. Premažite rubove tijesta s malo biljnog mlijeka, a po vrhu posipajte kokosov šećer (ako želite).
Pecite galette u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a nadjev lagano stvrdne.
Foto: Pexels, from_my_point_of_view iStock/Getty Images Plus via Getty Images