
Recept za domaći džem od jagoda u fit verziji
Proljetni klasik svakog doručka koji rado jedu sve generacije nezaobilazan je džem od jagoda. Obožavamo jagode u svim mogućim oblicima, a kao ukusa...
Ako već vodite računa o zdravom načinu života, uzmite u obzir i čajeve koji vam mogu osigurati više energije.
Odmah na početku da razjasnimo kako na razinu energije utječe više faktora, od toga što i kako jedemo, koliko spavamo i je li naša higijena sna kvalitetna, jesmo li pod stresom, fizički aktivni, jeste li majka, radite li više poslova. Dakle, ne postoji čaroban čaj koji će nam osigurati neograničenu količinu energije, ali svakako možemo uvrstiti određene čajeve ako želimo kavu zamijeniti čajem ili želimo samo dodatnu podršku energiji nakon što smo poduzeli ove nabrojane osnovne korake. Kvalitetan san, a ubrzo za njim i prehrana i dalje su glavni alati za dobre razine naše energije. Sada pogledajmo koje čajeve vrijedi razmotriti taman kod proljetnog umora.
Zeleni čaj kao najpoznatiji čaj s kofeinom
O zelenom čaju već je napisano mnogo članaka, vrlo je poznat i nekako se udomaćio na našim prostorima iako potječe iz dalekog Japana i Kine. Nije tajna kako zeleni čaj sadrži kofein pa je odlična zamjena za koju šalicu kave. Zeleni čaj bogat je i L – teaninom koji poboljšava fokus. Ako želite kvalitetan zeleni čaj, koristite onaj u listićima jer ćete unijeti više antioksidansa, a i okus je kvalitetniji. Važno je da temperatura vode ne prelazi 80 °C, a čaj procijedite već nakon dvije do tri minute. Dovoljno je staviti jednu žličicu listića na 200 do 250 mililitara vode. Zeleni čaj konzumirajte u prvom dijelu dana te ga ograničite na dvije do tri šalice, a ako pijete i kavu, smanjite broj šalica. Osobe koje pate od anemije te osobe koje ne podnose kofein trebale bi izbjegavati zeleni čaj.
Yerba Mate čaj za mentalnu budnost i skok do Južne Amerike
Ako želite više kofeina od zelenog čaja, ali manje kofeina od kave, izabrat ćete mate čaj. Mentalna budnost i fizička izdržljivost mogu postati bolji pijenjem ovog čaja, a unos ograničite na tek jednu do dvije šalice dnevno. Ako patite od visokog tlaka ili imate osjetljiv želudac, preskočite ovaj čaj. Mate čaj tradicionalno dolazi iz Južne Amerike te se pije iz kalabase pomoću metalne slamke. Pravilo je isto kao i kod zelenog čaja: birajte listiće koje ćete preliti vrućom vodom do 80 °C, a nakon tri do pet minuta ga procijedite.
Rooibos čaj izvor minerala za energiju
Na ovom popisu svakako moramo uvrstiti i jedan beskofeinski čaj, a u tom slučaju preporučujemo rooibos čaj koji sadrži željezo i magnezij, Ova dva minerala neophodna su za dobre razine energije u tijelu i protiv umora. Pijte dvije do tri šalice dnevno u bilo kojem dijelu dana, a ako imate niski tlak ili hormonalne poremećaje, pripazite na njegov unos. Inače, ovaj čaj dolazi iz Južne Afrike, u specijaliziranim trgovinama možete ga pronaći s različitim okusima, primjerice, s narančom. Jednu žličicu ovoga čaja prelijte kipućom vodom i nakon sedam minuta ga procijedite.
Čaj od ginsenga kao adaptogen
Ako ste pod stresom, a baš vam je potrebna mentalna jasnoća i izdržljivost, pripremite čaj od ginsenga koji će smanjiti umor i potaknuti cirkulaciju. Popijte jednu šalicu dnevno ujutro ili rano poslijepodne. Ako uzimate lijekove za dijabetes, patite od srčanih problema ili visokog tlaka, odaberite radije neku drugu vrstu čaja. Možete koristiti suhi ili svježi korijen ginsenga pri čemu temperatura vode smije biti do 95 °C. Jednu žličicu praha ili četiri do pet ploški korijena prelijte vodom, te procijedite nakon pet do deset minuta. Zbog snažnog zemljanog okusa, čaj od ginsenga možete pomiješati i s nekim drugim čajem.
Yerba Mate čaj za mentalnu budnost i skok do Južne Amerike
Ako želite više kofeina od zelenog čaja, ali manje kofeina od kave, izabrat ćete mate čaj. Mentalna budnost i fizička izdržljivost mogu postati bolji pijenjem ovog čaja, a unos ograničite na tek jednu do dvije šalice dnevno. Ako patite od visokog tlaka ili imate osjetljiv želudac, preskočite ovaj čaj. Mate čaj tradicionalno dolazi iz Južne Amerike te se pije iz kalabase pomoću metalne slamke. Pravilo je isto kao i kod zelenog čaja: birajte listiće koje ćete preliti vrućom vodom do 80 °C, a nakon tri do pet minuta ga procijedite.
Pomalo zaboravljeni crni čaj
Crni čaj zapravo dolazi od iste biljke kao i zeleni čaj, oba sadrže kofein, ali crni čaj zbog duljeg procesa oksidacije sadrži i više kofeina, ali je i jačeg okusa. No kava i dalje sadrži više kofeina od kave. Zahvaljujući teaninu u crnom čaju, fokus je izraženiji, dok polifenoli poboljšavaju protok krvi. Kao i svaki čaj s kofeinom, crni čaj pijte tijekom jutra ili rano poslijepodne do tri šalice dnevno, ovisno o tome kakva vam je podnošljivost kofeina. Jednu čajnu žličicu listića čaja ili filter vrećicu slobodno prelijete kipućom vodom. Ako želite blaži okus, procijedite ga već nakon tri minute, a za jači okus ostavite da odstoji oko pet minuta. Po želji, u crni čaj dodajte mlijeko.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.