Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Često se naziva jednom od najzdravijih namirnica svijeta. Riječ o slanutku. Osim što je dostupan gotovo svugdje, vrlo lako se priprema, a recepata u kojima slanutak vodi glavnu riječ ima napretek. Iako je najpoznatiji slanutak onaj bež boje, postoje i verzije s crnim, zelenim ili crvenim zrnom, a poput ostalih mahunarki, on je bogat vlaknima te proteinima, a osim toga sadrži niz ključnih vitamina i minerala.
Istraživanja pokazuju da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 unosom hrane bogate vlaknima smanjuju razine glukoze u krvi, a osobama s dijabetesom tipa 2 namirnice s visokim udjelom vlakana pomažu u regulaciji šećera i lipida u krvi te razini inzulina. Također, konzumacija slanutka doprinosi zdravlju kostiju, pomaže u reguliranju probave, ali i razine kolesterola te održava zdravlje srca.
Slanutak može postati odličan dodatak ručku, ali i fantastična grickalica. Štoviše, ako ne možete odoljeti grickalicama, a na dijeti ste ili jednostavno želite pripaziti na unos kalorija, hrskavi pečeni slanutak je najbolji izbor. On sadrži bjelančevine i vlakna koji će utažiti vašu glad, ali vas neće debljati.
Za njegovu pripremu, potrebno vam je:
– 500 g slanutka
– 20 g maslinovog ulja
– malo soli i začina po želji
Ocijedite slanutak iz konzerve, operite ga i osušite papirnatim ručnikom. Nakon što skinete njegovu opnu, začinite ga i nauljite te ga rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite ga otprilike 35 minuta (na 200 °C) uz povremeno miješanje. I to je to. Nakon što se malo ohladi, možete slobodno uživati u ovoj slasnoj grickalici.