Čak i ako niste na dijeti, obožavat ćete ovu namirnicu koja ne deblja

by | 4 svibnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Često se naziva jednom od najzdravijih namirnica svijeta. Riječ o slanutku. Osim što je dostupan gotovo svugdje, vrlo lako se priprema, a recepata u kojima slanutak vodi glavnu riječ ima napretek. Iako je najpoznatiji slanutak onaj bež boje, postoje i verzije s crnim, zelenim ili crvenim zrnom, a poput ostalih mahunarki, on je bogat vlaknima te proteinima, a osim toga sadrži niz ključnih vitamina i minerala.

Istraživanja pokazuju da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 unosom hrane bogate vlaknima smanjuju razine glukoze u krvi, a osobama s dijabetesom tipa 2 namirnice s visokim udjelom vlakana pomažu u regulaciji šećera i lipida u krvi te razini inzulina. Također, konzumacija slanutka doprinosi zdravlju kostiju, pomaže u reguliranju probave, ali i razine kolesterola te održava zdravlje srca.

Slanutak može postati odličan dodatak ručku, ali i fantastična grickalica. Štoviše, ako ne možete odoljeti grickalicama, a na dijeti ste ili jednostavno želite pripaziti na unos kalorija, hrskavi pečeni slanutak je najbolji izbor. On sadrži bjelančevine i vlakna koji će utažiti vašu glad, ali vas neće debljati.

Za njegovu pripremu, potrebno vam je: 

– 500 g slanutka

– 20 g maslinovog ulja

– malo soli i začina po želji

Ocijedite slanutak iz konzerve, operite ga i osušite papirnatim ručnikom. Nakon što skinete njegovu opnu, začinite ga i nauljite te ga rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite ga otprilike 35 minuta (na 200 °C) uz povremeno miješanje. I to je to. Nakon što se malo ohladi, možete slobodno uživati u ovoj slasnoj grickalici.

IZVOR: INDEX.HR