Čašice s bananama

by | 4 ožujka, 2013

Za piškote:

  • 4 jaja
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 100 g šećera
  • 3 dl mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlice kakaa

Za kremu:

  • 5 žlica šećera
  • 2 banane
  • 2 pudinga od vanilije
  • 6 dl mlijeka
  • 2 dl slatkog vrhnja

Za preljev:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca

Ostali sastojci:

  • 1 dl ruma
  • 100 g grožđica
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 2 banane

Priprema:

Piškote:

1. Bjelanjke umutiti sa 25 g šećera u čvrst šaum.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa dodati šaum od bjelanjaka i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati. U polovinu dobivene smjese dodati 2 žlice kakaa.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i uliti u njega obje smjese za koru (žutu i smeđu) tako da se međusobno stapaju. Peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprskati mješavinom mlijeka i ruma.

Krema:

1. U odgovarajuću posudu uliti 5 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti puding od vanilije, 1 dl mlijeka i šećer, pa dodati u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. U ohlađenu kremu dodati šlag od slatkog vrhnja i narezane banane te promiješati.

Završni postupak:

1. Natopljenu piškotu narezati na kocke.
2. U odgovarajuće čaše rasporediti po malo miješanih kocki piškota i posuti ih polovinom mljevenih lješnjaka.
3. Grožđice natopiti rumom i ocijediti, pa polovinu posuti preko lješnjaka.
4. Čokoladu otopiti s maslacem te polovinu preliti preko lješnjaka i grožđa, a zatim nanijeti kremu. Postupak nadjevanja ponoviti još jednom.
5. Odozgo nanijeti šlag od slatkog vrhnja i ukrasiti otopljenom čokoladom i bananama.

Izvor: Dobra hrana