Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Među začinskim biljkama celer (Apium graveolens) zauzima posebno mjesto. Kroz povijest i mitologiju celeru su pripisana različita značenja, a do danas, vjeruje se kako celer pospješuje spolnu aktivnost.
Zbog bogatstva različitim korisnim sastojcima celer ima izuzetna ljekovita svojstva. Sa mrkvom, lukom i peršinom predstavlja četiri glavna sastojka svake kuhinje. Koristi se svjež i kuhan za pripremanje juha i jela, sjemenke se koristie kao začin, dok lišće vrlo često služi za ukrašavanje različitih kulinarskih specijaliteta. Najbolji je u jesen, iako ga ima kroz cijelu godinu.
Listovi i korijen vade se do kraja listopada i vrlo su bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. U sto grama korijena nalazi se samo sedam kalorija, ali zato 320 miligrama magnezija i 16 milicentigrama folata. Odličan je izvor i vitamina K kao i dijetalnih vlakana.
Djelotvoran je u liječenju astme, promuklosti, reume, zbog visokog sadržaja natrija, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, živčanih bolesti. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja smetnje kod probave. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje stanica raka.
Celer sadrži i supstance koje djeluju relaksirajuće na arterije, omogućavajući njihovo širenje, smanjuju količinu hormona stresa, koji, također, utječe na kontrakciju krvnih žila. Celer smanjuje i koncentraciju lošeg kolesterola, a zbog velike količine vitamina C, pomaže smanjiti simptome prehlade i poboljšati imunitet. To je zato što u svom sastavu sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija i na taj način reguliraju krvni tlak. Za snižavanje kolesterola najbolje djelovanje postiže se sokom od celera, a važno je biti uporan, jer se očekivani učinak može vidjeti tek poslije osam tjedana.
Inače ljekoviti sastojci najbolje ostaju očuvani u svježe iscijeđenom soku sirovog korijena, listova i stabljike, zbog čega se posebno preporučuje trudnicama i djeci. Sa listovima ne treba pretjerivati, jer sok postaje gorak. Ovako spremljen napitak odličan je lijek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i osobama sklonim debljanju i sa celulitom. Povoljno djeluje i na reguliranje menstrualnog ciklusa.
Kao čaj djelotvoran je protiv reume. Čaj se priprema tako što se u jednu litru vode kuha 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Zatim se ostavi poklopljeno dok se ne ohladi, procijedi, a onda mlako popiti nekoliko puta dnevno, nekoliko tjedana.
Prilikom odabira celera treba voditi računa da njegova težina u ruci mora odgovarati njegovoj veličini, a na dodir mora biti čvrst.
Ostaci stabljike na vrhu moraju biti svježi i bez tragova sušenja i truljenja.
Svježina se može provjeriti jednostavnim pritiskom po sredini stabljike. Ukoliko je zvuk pucketav, celer je svjež. Ako su pri dnu svežnja vanjske stabljike odvojene, najvjerojatnije je da takav celer stoji duže.
Izvor: B92