U Zagrebu se održavaju radionice art terapije za lakše svladavanje svakodnevnih briga i stresa
Brojna su istraživanja pokazala da bavljenje umjetnošću, u njezinim raznim oblicima, može biti vrlo pozitivno za mentalno zdravlje. Tu se pojavila ...
U prosincu zaplovite u pravu blagdansku gastro avanturu! Ovo je vrijeme kada trebate sebe i druge počastiti lijepim stvarima i iskustvima… Vrijeme kada ćemo planirati što kupiti nekome za Božić.
Kulinarsku radionicu ili školu piva? Pa tko ne bi poželio takav dar!
Centar za kulturu prehrane renomirano je mjesto edukacije i razvijanja kulture u području gastronomije. Nastao je 2012. godine u Zagrebu u okviru Biotechnicon d.o.o. poduzetničkog centra. Vlasnica, Ana Marušić Lisac, osnovala je Centar s vizijom da prenese znanje i iskustvo stručnjaka na jednostavan, razumljiv, pristupačan i zabavan način kroz edukacije, savjetovanja te pripremu i kuhanje hrane. Ovo je jedinstvena kombinacija usluge razvijena iz želje da klijenti centra uče kroz vlastito iskustvo i direktni doživljaj gastronomije.
Cilj ostvaruje kroz aktivnosti kojih je sve više i više. U prvom redu to su kulinarske radionice i tečajevi kuhanja te timski programi s kuhanjem (team – building). Radionice se održavaju 3-5 puta tjedno u okviru nekoliko projekata. Utorkom je to „Put oko svijeta kroz kuhinju“ – radionice nacionalnih kuhinja sa stručnjacima – kuharima zagrebačkih restorana nacionalnih kuhinja ili specijaliziranih trgovina. Ovaj mjesec počinje ciklus Školica četvrtkom. Drugi četvrtak u mjesecu „Škola vege kuhinje“, treći četvrtak „Špičekova škola“ i posljednji četvrtak „Mala škola slastičarstva“. Škole će se održavati do srpnja 2016. Mogu se pohađati u cijelosti ili samo pojedine radionice. Petkom i vikendom održavaju se vinski tečajevi Londonske škole „Wine and Spirits Education Trust“ ili radionice „U gostima“ – tematske radionice s gostima stručnjacima pojedine teme. U listopadu gostuje Jelena Tomašević s temom „Superfood i zeleni sokovi“.
Timske programe s kuhanjem rade se po narudžbi i po mjeri klijenta. Jelovnike i dodatne aktivnosti također se dogovaraju. Posljednji program za tim od deset ljudi kombiniran je s tematskom pivskom večeri „Craft piva u Hrvatskoj“ – edukacija i degustacija 6 piva. Pivsku edukaciju radimo u okviru londonske „The Beer Academy“. Osim tematskih pivskih večeri tu su „Ples piva i hrane“,“Kako prosuditi pivo“, „Osnovni tečaj“ i „Napredni tečaj“. Uz opisano, centar radi savjetovanja u području nutricionizma i psihologije (health coaching) s pojedincima i grupama te iznajmljuje prostor za potrebe snimanja hrane, konferencija za novinare u području gastronomije, privatnih druženja i drugo.
Uz ovo, sudjeluje kao partner i/ili suorganizator na gastro manifestacijama. Neke od njih su Festival Slatki gušti, Zagreb Coff&ChochoFest te Tjedan dobre hrane i Tjedan restorana – gdje su stvorili zanimljivu inovaciju kao jedini ne-restoran s kulinarskim radionicama i večerom od 3 slijeda te čašom vina za 100kn.
Trenutno centar realizira projekt „Put oko svijeta kroz kuhinju“ posebno je zanimljiv. Postoji veliki interes za internacionalne kuhinje i kod polaznika radionica, a i prateći trend otvaranja restorana, zalogajnica i specijaliziranih nacionalnih dućana u Zagrebu.
Znatiželja i želja za upoznavanjem „tuđeg“ i drugačijeg u području hrane pokazuje znatiželju ljudi da istražuju te oplemenjuju svoja iskustva. (Pre)hrana je nešto što je vrlo primarno, čovjekova osnovna potreba odmah nakon disanja i tema koja je stalno zastupljena. Kroz prehranu ljudi izražavaju neke svoje tendencije, sklonosti i povijest. Način na koji konzumiramo hranu dosta govori o nama, odakle smo, kojem narodu, kulturološkom krugu i vjeri pripadamo. Razlike u prehrambenim navikama stvaraju razlike među narodima i kulturama koje određeni narodi njeguju. Prehrana kroz povijest izražava neke tendencije naroda, a kultura se kroz povijest i povijesna događanja razlikuje od naroda do naroda. Upoznavanjem prehrane pojedinog naroda, čovjek uistinu intimno upoznaje taj narod. Zašto japanci jedu štapićima? Zašto španjolci jedu tapas i dostupan je u svakom baru? Odgovori na ova pitanja otkrivaju mnogo o narodu. Osim toga, jako je zabavno gledati i slušati stručnjake, entuzijaste i „riznice znanja“ pojedine kuhinje – učiti od njih 🙂
Pregled radionica u prosincu
Najslasniji adventski program u gradu!
Kulinarska radionica, pivska ili vinska škola kao dar za Božić? O daaaaa 🙂
01.-31.12. Proslavite blagdane na poseban način s timom – Božićna gastro čarolija
04.12. Mala škola slastičarstva 3/11 – Božićni kolačići
05.12. Mala pivska škola
08.12. Put oko svijeta kroz kuhinju: TAJLAND
10. – 13.12. Slatki gušti u Centru za kulturu prehrane
12.12. Mala pivska škola
15.12. Put oko svijeta kroz kuhinju: Japan – SUSHI & GYOZA
17.12. Špičekova škola 3/4 Nizinska Hrvatska – Svinjetina: KOBASICE
18. – 20.12. Vinska edukacija: Wine and Spirits Education trust
19./20./21./22.12. Ispeci & ponesi – Radionica božićnih kolačića koji se nose doma!
23.12. Škola vege kuhinje 3/10 – Božićna vege gozba
Ako se želite prijaviti na radionicu klinknite na www.kulturaprehrane.hr
Popusti za rane prijave, dvije radionice, dolazak u paru!
Broj mjesta je ograničen – 12 po večeri!
Informacije/Rezervacije: [email protected] i 091 48144 66
Veselimo se druženju i kuhanju 🙂
Fotografije: Filip Tot