Svake se godine 28. svibnja obilježava Međunarodni dan hamburgera u čast ovom popularnom sendviču. Podrijetlo neodoljive delicije koju svi obožavamo nije potpuno poznato. Prema nekim teorijama, nastao je u njemačkom Hamburgu po kojem je dobio i ime, dok je po nekim pričama začetnik hamburgera stanoviti Louis Lassen, koji je u Americi davne 1900. godine svojim gostima, s ciljem da im pripremi nešto brzo i fino, posluživao domaće juneće meso s u vrućem mekom pecivu.
Dok su nekad hamburgere uglavnom jeli radnici industrijskih tvornica, danas je postao prava gurmanska poslastica i omiljeni zalogaj za sve ljubitelje dobre hrane. Prepoznatljiv je diljem svijeta, a pronalazimo ga u bezbrojnim varijantama s maštovitim začinima i sastojcima.
Bez obzira pripadate li onima koji hamburger ne mogu zamisliti bez tri vrste zelene salate i još malo povrća ili u njemu uživate samo uz dodatak kukuruza, sigurno je da je osnovica svakog dobrog burgera savršen komad mesa i umak koji će spojiti sve okuse.
Zato su PIK Vrbovec i Zvijezda odlučili obilježiti Međunarodni dan hamburgera te vam u suradnji s Darkom Kontinom donose omiljeni recept za hamburger ovog gastroznalca.
Baza mu je PIK Vrbovec Američki burger, sočna pljeskavica od 100 % junećeg mesa s kombinacijom začina koju je s ostalim sastojcima povezao Zvijezda Burger umak s kiselim krastavcima izrađenim na bazi Zvijezda majoneze, čija se receptura nije mijenjala već 60 godina.
Dobar tek!
D BURGER
Sastojci:
brioche hamburger pecivo 1 kom
PIK Američki burger 1 pljeskavica
Zvijezda Burger umak
Zvijezda Ketchup
senf
salata kristal 1 list
cheddar sir 2 šnite
rajčica 1/2 kom
Zvijezda kiseli krastavci 1 kom
1/3 glavice ljubičastog luka
PIK buđola 4 šnite
Priprema:
Na suhoj grill tavi na naglo zapecite buđolu. Odložite je na papirnati ubrus kako bi postala hrskava.
Na grill tavi ispecite i pljeskavicu.
Pecivo za hamburger prerežite na pola.
Donju polovicu burger peciva premažite Zvijezda ketchupom i s malo senfa.
Preko umaka stavite list oprane zelene kristal salate na koju stavite pečenu juneću pljeskavicu.
Na još vruću pljeskavicu stavite šnite cheddar sira kako bi se lagano krenuo topiti.
Preko sira rasporedite na tanke šnite narezanu svježu rajčicu, kisele krastavce i tanko rezani ljubičasti luk.
Na kraju dodajte čips od buđole.
Gornju polovicu hamburger peciva cijelu obilno premažite Zvijezda Burger umakom.