Kao i moda, i svijet dijeta iz godine u godinu se mijenja, a stare dijete zamijenjuju nove, djelotvornije, bolje. Svake godine, U.S. News & World Report zajedno objavljuju listu najboljih dijeta koju su sastavili uz pomoć stručnjaka iz domena zdravlja, prehrane i fitnessa, ne bi li predstavili nove tendencije u svijetu dijeta.
Ove godine, na listi se nalazi puno dijeta za koje sumnjamo da ste ikada čuli.
Flexitarian dijeta
Sam pojam “flexitarian” kombinacija je dvije riječi: fleksibilan i vegeterijanac. U osnovi ova dijeta ima hranu koju jedu vegetarijanci dajući vam priliku da s vremena na vrijeme sebe počastite s hamburgerom, ili pilećim krilcima, ako dobijete želju. Fleksiterijanci jedu 5 osnovnih namirnica protein (najviše tofu, grah, leća) voće, povrće, šecer i začine. Ukoliko se odlučite za ovu dijetu svaki dan morate pratiti plan 3-4-5: 300 kalorija za doručak, 400 za ručak, 500 za večeru, plus 2 x 150 kalorija grickalica.
Ljudima se sviđa zbog: Ime sve govori, jer je fleksibilna. Dijeta je najbolja za ljude koji vole jasno određene dijete, ali ne i one koje imaju dosta restriktivnih pravila.
Eco-Atkins dijeta
Ovo je dosta slična dijeta poznatoj “Atkinsovoj”, jer fokusira se na mali unos kalorija, s daleko većim unosom povrća. Umjesto da jedete masnu, tešku hranu poput mesa i sira, jedete tako što u dnevnom unosu hrane imate 31 posto povrća bogatog proteinima, 43 posto povrća bogatog mastima, a preostalih 26 posto čine ugljikohidrati. Većina ljudi koja drži ovu dijetu su vegani, ali neki jedu i ribu, bijelo meso kao i mliječne proizvode.
Ljudima se sviđa zbog: Daleko je lakša, odnosno više odgovara vašem organizmu i srcu nego “Atkinsova” s obzirom ne konzumirate tone i tone kolesterola. Neki su ipak ustvrdili da je teško biti discipliniran i pridržavati se plana, s obzirom je dosta restriktivna (bez crvenog mesa i “loših“ ugljikohidrata). Pa, ukoliko ponekad poželite čokoladni tart, niste imali sreću kada ste odabrali ovu dijetu.
Dijeta bazirana na sirovoj hrani
Tijekom ove dijete konzumirate samo sirovu hranu, koja nije kuhana, niti bilo kako drugačije obrađena, genetski modificirana. U teoriji vjeruje se da kuhanje ubija većinu vitamina koji postoje u hrani, pa ako jedete sirovu hranu, najviše je hranljivih sastojaka od nekih namirnica koje unosite. U to spada sirovo meso, živa riba, sir napravljen od sirovog mlijeka. Ova dijeta sjajna je za gubljenje težine, jer ljudi koji se odluče pridržavati ovog načina prehrane, unose najmanje kalorija i dosta vremena provode samo na planiranju namirnica koje unose.
Ljudima se sviđa zbog: U trendu je i sa sobom donosi zen moment, jer promovira hranu iz prirode koja nije kemijski obrađena. Jedina mana je što većinu hrane morati sami napraviti uslijed činjenice da restorana sirove hrane ima vrlo malo. A dok vi napravite svoju užinu, ručak, večeru, prođe dan.
Dijeta koja mjeri
Ovo je više plan kako jesti, a ne što jesti. Ovu dijetu osmislila je Barbara Rolls, nutricionistkinja koja drži predavanja o hrani na Penn State Universityu, a fokusira se na uvjerenju da ljudi teže konzumiranju jednakog broja obroka svaki dan, bez obzira na to koliko kalorija imaju neke namirnice. Barbara napominje da ukoliko svoj tanjur napunite s hranom koja ima manje kalorija, koja je slična namirnicama koje konzumiraju vegani, onda ćete unositi manje kalorija, ali ćete jesti jednako koliko i dan prije.
Ljudima se sviđa zbog: Kada držite ovu dijetu nemate osjećaj gladi, jer jedete isti broj obroka kao i prije, samo što ste ovoga puta odredili unos kalorija. Također, ne temelji se na određenoj vrsti hrane, pa se ne odričete ničega!