10 navika koje vas iscrpljuju i kako ih se riješiti
Osjećate li se stalno umorno, čak i nakon odmora? Krivac su često svakodnevne navike koje vas nesvjesno iscrpljuju - fizički, mentalno i emocionaln...
Pokušavamo pronaći optimalne načine kako da pobijedimo želju za slatkom. Činjenica je da je to stvarno moguće. Postoje zdrave, prirodne alternative, koje su šokirale mnoge pojedince. Zašto?
Iako se u posljednje vrijeme pojavljuju mnogobrojne alternative tradicionalnom šećeru, izdvajamo nekoliko njih koje smatramo pravim odabirom. Odlučili smo pronaći rješenje za sve sladokusce i stoga smo krenuli u lov. Pretražili smo gotovo svaku policu u trgovini, pokazali interes za mnogobrojna istraživanja i konačno pronašli nešto. Četiri prirodna sladila odličnog okusa, zbog kojih se nećete udebljati.
BREZIN ŠEĆER
Prvi na današnjoj listi je brezin šećer ili ksilitol. Ksilitol je prirodni šećer koji se dobiva iz brezine kore bogate mineralima. Podatak koji će vas oduševiti jest činjenica da ksilitol ima polovicu manje kalorija nego običan šećer. S obzirom na to da se ovaj zaslađivač polako apsorbira, on nema negativnih utjecaja na razinu šećera u krvi, odnosno inzulina, te se smatra pogodnim i za osobe s dijabetesom, hipoglikemijom, kandidom itd.
Možete li si predstaviti zaslađivač koji je primjeran za pacijente s dijabetesom? Znamo da vam se čini pomalo ludo, ali stvarno postoji!
Brezin šećer možete upotrijebiti kad pripremate domaću marmeladu ili slastice, jer će slastice od sada nadalje biti značajno sklonije vašemu zdravlju.
Još jedan mali trik za vas. Ako se sad pitate koliko brezinog šećera trebate upotrijebiti da bi okus vaše najomiljenije slastice ostao isti, odgovor je zaista jednostavan. Prepolovite količinu propisanu za običan šećer te ju nadomjestite brezinim šećerom.
YACON SIRUP
Drugo mjesto pripada posebnom podzemnom gomolju. Yakon sirup dobiva se iz korijena istoimene biljke koja raste u Južnoj Americi. Također je vrlo niske kalorične vrijednosti u odnosu na stolni šećer, čak za trećinu manje!
Kad ga budete kušali, vidjet ćete da njegov okus podsjeća na med odnosno karamelu, zato će vam zasladiti doručak, jer se upotrebljava kao zaslađivač pahuljica, čajeva i jogurta.
STEVIJA
Treće mjesto pripada steviji, zeleno-lisnatoj biljci koja potječe iz Južne Amerike i nedavno je postala hit diljem svijeta. Taj zaslađivač potpuno je prirodan i praktički je bez kalorija. Vjerojatno sad razmišljate, hmmm, ako je sladilo potpuno prirodno i bez kalorija, onda je okus taj, koji predstavlja veliki minus.
POGREŠNO!
Ako promišljeno odaberete namirnice, okus stevije bit će odličan. Zato ju bez razmišljanja možete dodati u smoothie, jogurt, čaj, kavu i ostale napitke. Budite bez brige!
Kao što je već spomenuto, stevija je potpuno prirodan zaslađivač. Analize su jasno pokazale da stevija ne uzrokuje nuspojave i da čak smanjuje vrijednost kolesterola LDL u našem organizmu.
ERITRITOL
Četvrto mjesto pripada eritritolu, koji po svojim osobinama sliči steviji. Ovaj zaslađivač također je sasvim prirodan šećerni alkohol bez kalorija. Posebno je zanimljiva činjenica da eritritol ima gotovo identičan oblik i okus kao obični stolni šećer.
Studije su pokazale da je potpuno siguran i jednostavan za konzumaciju, jer nema negativan utjecaj na naše tijelo. Eritritol je doslovce tako dobar da, usprkos činjenici da pripada vrsti šećera, ne utječe na razvoj karijesa.
Nemojmo zaboraviti na još jednu fantastičnu činjenicu -bez obzira na to što ćete se “zasladiti” ovim prirodnim sladilom, to neće negativno utjecati na razinu triglicerida u vašoj krvi.
Kao što vidite, uistinu postoje potpuno prirodne i zdrave alternative stolnom šećeru, koje nemaju negativni utjecaj na vaše tijelo. Priznajemo da je bilo potrebno pregledati puno polica, ali isplatilo se. Nadam se da ćete već danas napraviti izmjene u vašoj kuhinji i na taj način napraviti golemi korak prema vašoj figuri iz snova.
Miha Geršič
www.fittijelo.com