Proteinski gingerbread smoothie kao doručak koji će vam dati snagu i razveseliti vas od jutra
Brzinsko čišćenje doma i kićenje drvca, odlazak na ručak "kod njegovih", pripremanje kolača za goste i kasnonoćna druženja s prijateljima - blagdan...
Imali smo ekskluzivnu priliku posjetiti jedinstveni “laboratorij na otvorenom” u potpunosti posvećen kamelijama i otkriti tajne CHANEL skincare kreacija. Vodimo vas u Gaujacq, pokrajinu na jugozapadu Francuske, i donosimo detalje kozmetičke moći omiljenog cvijeta Gabrielle Chanel.
Malo je toga što danas ne znamo o kozmetičkim sastojcima. Znamo koji su manje, a koji više učinkoviti, koje probleme targetiraju, kad i kako ih je najbolje koristiti, kako ih međusobno kombinirati… Znanje o kozmetičkim sastojcima danas je dio mainstream kulture i intrigira mnoge, no ono što u većini slučajeva ne znamo kad je o njima riječ jest put koji ti sastojci prijeđu kako bi naposljetku završili u proizvodu na našoj kupaonskoj polici – i na našoj koži. Nedavno smo dobili priliku zaviriti na upravo takav jedan put i upoznati životni ciklus učinkovitih sastojaka koji se nalaze u mnogima omiljenim proizvodima brenda CHANEL. Od konzervatorija pa sve do farme i laboratorija, otkrili smo kako aktivni sastojci dobiveni iz kamelija dolaze do kozmetičkih linija u čijem su središtu. I malo je reći da nas je cijeli proces impresionirao.
Ne zna se točno zašto je kamelija oduvijek bila omiljeni cvijet Gabrielle Coco Chanel. Ipak, jedan pogled na ovu biljku ne ostavlja puno prostora za kontemplaciju. Kamelija je, svojim upečatljivim cvjetovima nalik ruži, izgledom, jednostavno savršena. Svojedobno su cvijet kamelije obožavali mnogi umjetnici, kiteći njime revere svojih kaputa, no Mademoiselle Chanel toliko je fascinirao da ga je učinila amblemom svoje renomirane modne kuće. Nakon što je ukrasila nebrojene komade odjeće i modnih dodataka – od prve šifonske haljine na koju je Mademoiselle Chanel pričvrstila cvijet kamelije još 1923., preko ikonične vjenčanice satkane od bijelih cvjetova s potpisom Karla Lagerfelda, pa sve do aktualnih linija za njegu kože – kamelija i dan-danas utjelovljuje te predstavlja bogatu povijest i stvaralaštvo kuće CHANEL. No daleko od toga da je samo izgled cvijeta ono što impresionira.
Fascinacija kamelijama u obitelji Thoby traje već pet generacija. U malenom gradu po imenu Gaujacq, na sjeverozapadu Francuske, Jean Thoby danas skrbi za više od 2000 sorti kamelija iz cijeloga svijeta, uključujući i dvije sadnice iz matičnih biljaka koje je navodno naručila Gabrielle Chanel prije više od jednog stoljeća. Iz dana u dan, već nekoliko desetljeća, ovaj međunarodno priznat stručnjak za kamelije šeće labirintom puteljaka svog jedinstvenog botaničkog vrta, proučavajući svaku promjenu na cvjetovima svojih kamelija. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, Jean Thoby odabrao je ovaj “komadić” Francuske za svoj konzervatorij zbog idealnih klimatskih uvjeta, sličnih onima u Kini i Japanu, mjestima odakle kamelija potječe. “Klima Gaujacqa poznata je po padalinama raspoređenima kroz sva četiri godišnja doba. Vjetra gotovo da ni nema, zemlja je duboka, a izvori obilni”, pojašnjava Jean Thoby grupi novinara i influencera iz raznih dijelova svijeta, stojeći ispred mape Gaujacqa u svojim visokim gumenim čizmama i radnom odijelu. Njegova se kolekcija kamelija kontinuirano nadopunjava, a uključuje sorte kao što su Camellia reticulata, Camellia japonica “Kingyo-tsubaki”, Camellia sasanqua, ali i Camellia japonica “Alba Plena”, bijela kamelija kojoj je prijetilo izumiranje, a koja je kultivirana samo u Gaujacqu. Naime, 1998. godine Jean Thoby započeo je suradnju s laboratorijem CHANEL Research, a upravo su pokusi, uzorkovanje, sadnja i ostali uporni procesi rezultirali spašavanjem ove posebne sorte kamelija. “Od pokusa do pokusa, popraćenih nebrojenim razmjenama s fitokemijskim laboratorijem, godine 2009. uspjeli smo uzgojiti prvu sortu Camellia japonica “Alba Plena””, otkrio je Jean Thoby.
Pitate li se zašto je baš ova bijela kamelija spašena intervencijom kuće CHANEL, odgovor ne leži samo u činjenici da je Coco Chanel najviše voljela upravo bijele kamelije. Ova “zimska ljepotica” otporna na hladnoću ima snažna hidratantna svojstva, zbog čega je još 2009. godine postala glavni aktivni sastojak linije HYDRA BEAUTY. “Analizom biljke pronašli smo derivate katehina, polifenole koji su demonstrirali zanimljive hidrirajuće aktivnosti”, pojašnjava Nicola Fuzzati, fitokemičar i direktor inovacije i razvoja kozmetičkih sastojaka kuće CHANEL. Camellia japonica “Alba Plena” pokazala se pravim botaničkim bogatstvom, a zanimljivo je kako do CHANEL istraživanja u suradnji sa Jeanom Thobyjem njezina kozmetička svojstva nisu bila poznata.
Naravno, nije samo sorta Camellia japonica “Alba Plena” ona koja se ispituje u laboratoriju u Gaujacqu. Smješten nedaleko od botaničkog vrta Jeana Thobyja i CHANEL farme kamelija, laboratorij koji predvodi Nicola Fuzzati u potpunosti je posvećen stvaranju prirodnih aktivnih sastojaka koji se koriste u linijama kozmetike kuće CHANEL. Zahvaljujući maloj udaljenosti usjeva kamelija na farmi i laboratorija, vrijeme između žetve i istraživanja je minimalno, kao i utjecaj na okoliš. Savršeni su stoga ovo uvjeti za dugogodišnju predanost složenom procesu stvaranja skincare proizvoda. Inače, kamelija je cvjetnica iz porodice čajevki karakteristična za područja jugoistočne Azije, a zbog svoje atraktivnosti, ali i velike otpornosti, danas se proširila po cijelom svijetu. Ono čime je nekoć, između ostalog, osvojila i Gabrielle Chanel jest otpornost njezinih latica i listova na hladnoću i vodu, dok isto ovo svojstvo jednakom snagom danas nastavlja oduševljavati znanstvenike u CHANEL laboratorijima. Postoji puno sorti ovog zimzelenog grma, a ovisno o vrsti, kamelija može procvjetati u jesen ili tijekom zime, dok je sve oko nje još uspavano. Upravo je ova otpornost zaintrigirala CHANEL stručnjake i u slučaju sorte Camellia japonica “The Czar”, u čijim su laticama pronašli protokatehuinsku kiselinu, vrstu fenolne kiseline i glavni metabolit antioksidativnih polifenola koji se nalaze u zelenom čaju. Ova aktivna molekula ima sposobnost zaštite vitalnosti stanica i glavni je aktivni sastojak novije linije N°1 DE CHANEL. Drugim riječima, ekstrakt crvene kamelije utječe na pet znakova starenja i pomaže kožu održavati mladolikom, a rezultat je 17 godina istraživanja.
I dok u CHANEL laboratoriju stručnjaci u bijelim kutama pomno analiziraju svaki djelić kamelije i njezin životni ciklus ne bi li pronašli najbolju mjeru između poštovanja fiziologije biljke i trenutka najveće koncentracije korisnih molekula, samo par koraka dalje od laboratorija, na CHANEL farmi kamelija, uvjeti nisu tako sterilni.
“Ovdje je sve prirodno, sve je u skladu s prirodom, pratimo je i ne pokušavamo je ukrotiti”, objašnjava Philippe Grandry, voditelj operacije usjeva na CHANEL farmi, pokazujući prema poljima kamelija koja su daleko od onoga što bismo možda pomislili zamišljajući farmu luksuzne modne kuće poput CHANELA. Trava ovdje nije pokošena tako da izgleda kao iz reklame, a kamelije nisu poput eksponata u muzeju, već rastu u harmoniji s drugim biljkama, čineći zajedno prirodni ekosustav i za mnoge kukce, iznimno važne za zdravlje tla. Drugim riječima, flora i fauna ovdje žive u savršenom skladu. “Na farmi, 2700 biljaka Camellia japonica “Alba Plena” uzgajaju se na otvorenom polju, prema zahtjevnim i ekološkim poljoprivrednim praksama, bez ikakvih kemijskih inputa. Eksperimentalni uzgoj temeljen na agroekologiji i poljošumarstvu postavljen je kako bi se očuvale i naglasile njihove prirodne kvalitete. Ovaj trajni simbiotski uzgoj oplemenit će zemlju s ciljem jačanja ekosustava između biljaka, tla i vode, dok se istovremeno povećava otpornost biljaka na bolesti”, otkriva Philippe Grandry, inženjer agronomije specijaliziran za agroekologiju koji je posljednje četiri godine na čelu farme kamelija u Gaujacqu. “Agroekološki pristup doveo nas je do toga da ne samo da koristimo sigurne, prirodne proizvode i zabranimo uporabu pesticida, herbicida i kemijskih gnojiva već i da biljku gledamo kao dio ekosustava. Zbog toga održavamo živice, ponovno sadimo drveće i proučavamo insekte; potičemo sve što bi moglo privući malu divljač na ovo područje i, evidentno, posebnu pažnju pridajemo kvaliteti tla. Kao glavni oslonac biljke, ono je iznimno važno. Kad je zemlja zdrava, i biljka je zdrava”, naglašava Philippe Grandry. Kamelije na CHANEL farmi posvećenoj isključivo njima i njihovom botaničkom istraživanju tako rastu svojom prirodnom dinamikom. Hladovinu im stvaraju biljke i grmovi s kojima žive u simbiozi, a one pak pružaju zaštitu raznim pticama i oprašivačima. Čak se i žetva kamelija obavlja tradicionalno i s velikom pažnjom te u potpunosti ručno. Bere se cvijet po cvijet, nakon što se jutarnja rosa potpuno osuši, a kad se cvjetovi izvažu, odmah se zaleđuju kako bi se očuvale aktivne molekule prije nego što se dostavljaju u obližnji laboratorij. Pravi je ovo primjer održive prakse koja ne eksploatira prirodu, već s njom surađuje.
Riječima teško opisiv mir i usporen tempo na CHANEL farmi udaljenoj svega kilometar od konzervatorija Jeana Thobyja naizgled se ne može spojiti s činjenicom da će upravo ove kamelije, koje su u trenutku našeg posjeta bile obasjane toplim proljetnim suncem, postati dio kozmetike koja će obići cijeli svijet. No, kad se s prirodom surađuje, kad se poštuju njezini postulati i njezin tempo, ona uistinu vraća obiljem. CHANEL je svojim laboratorijem na otvorenom u Gaujacqu, samo jednim od mnogih sličnih projekata, pokazao da je promjena na ono bolje i svjesnije moguća. Dovoljno je samo istinski promatrati najsavršeniji laboratorij – onaj koji je stvorila priroda – i od njega učiti.
Pripremila: Matea Martek
Foto: CHANEL/PR