Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Chia sjemenke s pravom se nazivaju superhranom, jer dokazano čuvaju od raka, snižavaju kolesterol i visoki krvni tlak, poboljšavaju san, pomažu u reguliranju apetita i podižu raspoloženje. U nastavku saznajte još razloga zbog kojih biste ih odmah trebali uvrstiti u prehranu te recept za sok s chia sjemenkama koji će vas satima držati sitima.
Ove male sjemenke potječu iz Južne Amerike, gdje su od davnina Astecima i Majama bile glavni izvor biljne hrane uz kukuruz, grah i amaranth. Koristili su ih i u proizvodnji ulja, kao osnovu za boje za ukrašavanje tijela, ali i u medicinske svrhe – za liječenje bolova u zglobovima i poticanje lučenja tekućine. Govorilo se da je samo jedna žlica ovih sjemenki na putovanjima držala njihove ratnike sitima čak puna 24 sata. U te priče očito su vjerovali i španjolski konkvistadori, koji su ih nakon svog dolaska zabranili. Danas, srećom, možemo opet uživati u ovim sitnim sjemenkama koje do danas nisu izgubile status vrijedne namirnice koja povećava fizičku izdržljivost i čuva naše zdravlje.
Chia sjemenke mogu se koristiti u svim jelima, slatkima i slanima, jer imaju neutralan okus, pa se često posipavaju po žitaricama, namazima, salatama, rižotima, daju gustoću juhama, rahlost omletima i slično. No, najbolje djeluju kada se prethodno potope u vodu. Već nakon 10 minuta stvara se želatinasta tekućina i spremne su za konzumaciju.
Gotovi napici s ovim nevjerojatnim sjemenkama nisu baš jeftini, a u trenu i sa znatno manjim izdacima možete ih napraviti kod kuće. Donosimo vam jednostavan recept za sok s chia sjemenkama od kojeg satima nećete biti gladni te vam može pomoći u borbi s neželjenim kilogramima.
Ako vas do sada nismo uvjerili da ih uvedete u svoju prehranu, možda ova “brojalica” hoće.
Chia sjemenke sadrže čak osam puta više omega-3 kiselina od lososa, pet puta više kalcija od mlijeka, tri puta više željeza od špinata, 15 puta više magnezija od brokule, šest puta više bjelančevina od graha, dva puta više bjelančevina od svih drugih sjemenki i žitarica, četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka te dva puta više kalija od banane, a odličan su izvor vlakana.
Chia sok
Sastojci:
3 žlice chia sjemenki
3 dl vode
3 dl prirodnog soka po želji (višnja, jabuka, naranča i sl.)
Priprema:
Tri žlice chia sjemenki potopite u šalicu tople vode. Ostavite tako preko noći ili nekoliko sati, već tada će se stvoriti gusti gel nalik na puding. Zatim pola te količine stavite u drugu čašu i pomiješajte s omiljenim sokom. Gel od chia sjemenki možete držati u hladnjaku i do tri dana te ga konzumirati s voćnim sokovima ili jogurtom svaki dan. Bilo bi dobro da se radi o svježe iscijeđenom soku bez dodanog šećera ili smoothieju od raznog voća ili povrća. Budite kreativni s odabirom i kombinacijama.
Preporučujemo ispijanje ovog čudesnog napitka umjesto doručka ili nakon treninga, jer će vas opskrbiti hranjivim tvarima i držati vas duže sitima.