Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Cimet je miris praznika koji nas asocira na topao čaj i kolače. Ljubitelje ovog začina razveselit će i činjenica da je cimet dobar za zdravlje.
Jeste li znali da samo jedna žličica cimeta ima isti učinak kao pola šalice borovnica? Cimet ima prirodna antibakterijska svojstva i posebno je učinkovit protiv E. coli.
Prehrana u kojoj ima cimeta i kurkume smanjuje negativnan učinak masne hrane. Naime, ako dodate malo cimeta u kaloričan obrok smanjit ćete razinu triglicerida u krvi za 30 posto.
Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta koji je bogat antioksidansima smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.
Cimet također usporava pražnjenje želuca što smanjuje naglo podizanje šećera u krvi nakon obroka te pojačava učinak inzulina.
Samo miris cimeta poboljšava naše kognitivne sposobnosti, a unošenje u organizam znatno pojačava funkcije mozga. Cimet ubrzava vizualno-motoričke reakcije i pojačava koncentraciju. Postoji čak i istraživanje koje ukazuje na to kako cimet smanjuje upale moždanih stanica nakon udaraca ili moždanog udara.
8 načina kako uvrstiti cimet u svakodnevnu prehranu
Niti u čemu nije dobro pretjerivati, pa tako niti s cimetom. Ne preporučuje se više od pola žličice cimeta dnevno.
Izvor: tportal.hr