Cimet je miris praznika koji nas asocira na topao čaj i kolače. Ljubitelje ovog začina razveselit će i činjenica da je cimet dobar za zdravlje.
Jeste li znali da samo jedna žličica cimeta ima isti učinak kao pola šalice borovnica? Cimet ima prirodna antibakterijska svojstva i posebno je učinkovit protiv E. coli.
Prehrana u kojoj ima cimeta i kurkume smanjuje negativnan učinak masne hrane. Naime, ako dodate malo cimeta u kaloričan obrok smanjit ćete razinu triglicerida u krvi za 30 posto.
Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta koji je bogat antioksidansima smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.
Cimet također usporava pražnjenje želuca što smanjuje naglo podizanje šećera u krvi nakon obroka te pojačava učinak inzulina.
Samo miris cimeta poboljšava naše kognitivne sposobnosti, a unošenje u organizam znatno pojačava funkcije mozga. Cimet ubrzava vizualno-motoričke reakcije i pojačava koncentraciju. Postoji čak i istraživanje koje ukazuje na to kako cimet smanjuje upale moždanih stanica nakon udaraca ili moždanog udara.
8 načina kako uvrstiti cimet u svakodnevnu prehranu
Posipajte kavu cimetom umjesto šećerom.
Dodajte malo cimeta zobenim pahuljicama i žitaricama.
Zaledite cimet i dodajte ga u vodu ili koktele.
Zamiješajte cimet u maslac od kikirikija, ili bilo koji maslac od orašastog voća ili sjemenki, pa ga koristite kao umak za svježe jabuke ili kruške.
Dodajte malo cimeta u grah varivo ili vegetarijanski chili.
Začinite pečenu cvjetaču ili špagete s malo cimeta.
Posipajte malo cimeta na kokice.
Pomiješajte malo cimeta s otopljenom tamnom čokoladom i to prelijte po orašastom i drugom voću.
Niti u čemu nije dobro pretjerivati, pa tako niti s cimetom. Ne preporučuje se više od pola žličice cimeta dnevno.