Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Zimski desert u novom ruhu, s preljevom od borovnica, osvaja na prvi pogled, a okus je taj koji traži da se rade iznova. Ako ste tražili nešto slatko, nešto što će osvojiti baš sva nepca, ovaj recept Mateija s bloga Plant-based Full of Taste mogao bi biti onaj dobitni.
Sastojci (za 12 rolica):
Cimet rolice
500 g glatkog brašna
75 g kokosovog ulja
75 g šećera + 2 žlice
250 ml biljnog mlijeka + 50 ml
vrećica suhog kvasca
50 g margarina
2 žličice cimeta + 3 žličice
žličica kardamoma
Preljev od borovnica
100 g smrznutih borovnica
100 g šećera u prahu
žličica gustina
50 ml biljnog mlijeka
Priprema:
Cimet rolice
1. Stavite grijati u posudu 250 ml biljnog mlijeka. U maloj zdjelici pomiješajte suhi kvasac i žlicu šećera. U tu zdjelicu dodajte dvije žlice toplog mlijeka, promiješajte i odložite sa strane. Ostatku mlijeka dodajte kokosovo ulje, 75 g šećera, dvije žličice cimeta i žličicu kardamoma. Zagrijavajte tu smjesu na nižoj temperaturi dok se ulje ne otopi. Kad se otopilo, ostavite nekoliko minuta sa strane da se ohladi.
2. U veliku zdjelu stavite brašno i dodajte mješavinu kvasca, mlijeka i šećera. Ulijte smjesu iz posude u kojoj se nalazi mlijeko, ulje i ostali sastojci. Mijesite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno tijesto. Izvadite tijesto iz posude i mijesite ga do 10 minuta, dok ne dobijete svilenkasto tijesto. Vratite ga u posudu, prekrijte krpom i držite na toplom 40-ak minuta.
3. U čistoj posudi na nižoj temperaturi otopite margarin, dodajte dvije žlice šećera i dvije žličice cimeta. Ostavite malo sa strane da se ohladi jer ćete time mazati tijesto. Tijesto izvadite iz posude, kratko ga premijesite i razvaljajte ga u pravokutni oblik. Ravnomjerno ga premažite otopljenim margarinom, cimetom i šećerom. Pospite još malo šećera po cijelom tijestu. Zarolajte tijesto i narežite ga na jednakih 12 komada. Poslažite u protvan rolice, tako da stoje uspravno i da postoji malo mjesta između svake. Ostavite ih da stoje još 20-ak minuta.
4. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Cimet rolice premažite s malo biljnog mlijeka, tako da ih premažete po površini i sa svake strane. Pecite ih u pećnici 25 minuta dok ne dobiju smeđu boju na površini.
Preljev od borovnica
1. U posudi pomiješajte borovnice, šećer u prahu, gustin i biljno mlijeko. Kuhajte na nižoj temperaturi desetak minuta uz stalno miješanje, dok se borovnice ne raspadnu i dok ne dobijete sirupastu strukturu.
2. Ulijte sve to zajedno u blender ili sjeckalicu i samo kratko miksajte dok ne dobijete glatku strukturu. Tim preljevom ravnomjerno prelijte cimet rolice dok su još tople kako bi upile što više okusa.