Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Znamo da je za vrijeme prehlade i gripe najbolji prirodni način za podizanje imuniteta i sprječavanje prehlade konzumacija limuna, meda i đumbira. Međutim, profesor sa Sveučilišta Hull, Alyn Morice, tvrdi da postoji bolji lijek, a to je čokolada. Profesor navodi da kakao ima puno bolji utjecaj na sprječavanje prehlade i gripe. Ovu tvrdnju temelji na rezultatima istraživanja u kojem su sudjelovala 193 pacijenta, kojima se u samo dva dana poboljšalo stanje nakon što su koristili preparate na bazi kakaa.
Ovo svakako nisu prvi podaci koji ukazuju na zdravstvenu dobrobit kakaa. Istraživanje provedeno na Imperial Collegeu pokazalo je koji sastojak sprječava simptome prehlade, a taj sastojak je teobromin, poznat i kao ksanteoza.
Teobromin je više ljepljiv i puniji je od ostalih preparata za liječenje prehlade. Zahvaća živčane završetke u grlu, što nam pomaže u iskašljavanju. Za ovo obično koristimo sastojke poput meda i limuna, no Morice smatra kako je teobromin puno djelotvorniji izbor za liječenje. On tvrdi da vruća čokolada nije toliko učinkovita zato što se ona ne zadržava dugo u grlu u tekućem stanju, ali je zato kockica čokolade puno bolji izbor, zaključio je Morice.