Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
U današnje vrijeme sve veći broj ljudi traži načine kako poboljšati prehrambene navike i uključiti više zdravih sastojaka u svoju prehranu.
Jedan od načina kako to postići je kroz pripremu zdravih i ukusnih poslastica kod kuće – baš poput ovih čokoladnih kuglica čije recepte donosimo u nastavku!
Čokoladne kuglice s orašastim plodovima predstavljaju fini desert upravo zato što spajaju ukus tamne čokolade s hrskavim orašastim plodovima. Ova kombinacija donosi ne samo neodoljiv okus već i brojne nutritivne prednosti.
Orašasti plodovi, poput badema, lješnjaka, oraha ili kikirikija, donose hrskavu teksturu i bogatstvo zdravih masti, proteina i vlakana i k tome su iznimno zdravi.
Istražite sljedeće jednostavne recepte koje smo odabrali i iskoristite prvu priliku da ih isprobate kod kuće!
Sastojci:
200 g tamne čokolade
100 g lješnjaka (nasjeckanih)
100 g mljevenih keksa
100 g kokosovog mlijeka
50 g kokosovog brašna (za valjanje)
Upute:
Rastopite čokoladu na pari. Dodajte kokosovo mlijeko i dobro promiješajte. Dodajte mljeveni keks i nasjeckane lješnjake te dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Od smjese oblikujte male kuglice. Kuglice valjajte u kokosovo brašno. Stavite kuglice u hladnjak da se stegnu prije posluživanja.
Sastojci:
200 g tamne veganske čokolade
150 g datulja (nasjeckanih, bez koštica)
100 g orašastih plodova (bademi, lješnjaci, oraščići)
50 g kokosovog brašna
2 žlice javorovog sirupa (ili agavinog sirupa)
1 žličica ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
Upute:
Rastopite čokoladu na pari. U blenderu ili procesoru za hranu, pomiješajte nasjeckane datulje, orašaste plodove, kokosovo brašno, javorov sirup, ekstrakt vanilije i prstohvat soli dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Dodajte rastopljenu čokoladu u smjesu i dobro izmiješajte. Od smjese oblikujte male kuglice. Kuglice možete valjati u dodatnom kokosovom brašnu, mljevenim orašastim plodovima ili kakao prahu prema želji. Stavite kuglice u hladnjak da se stegnu prije posluživanja.
Sastojci:
200 g tamne veganske čokolade
100 g kikirikija (nasjeckanih)
50 g kikiriki maslaca
50 g agavinog sirupa (ili drugog tekućeg zaslađivača)
50 g mljevenih zobenih pahuljica (ili kokosovog brašna)
Prstohvat soli
Upute:
Rastopite čokoladu na pari. U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckani kikiriki, kikiriki maslac, agavin sirup, mljevene zobene pahuljice i prstohvat soli. Dodajte rastopljenu čokoladu u smjesu i dobro izmiješajte. Od smjese oblikujte male kuglice.
Kuglice možete valjati u mljevenim kikirikijima ili kokosovom brašnu prema želji. Stavite kuglice u hladnjak da se stegnu prije posluživanja.
Foto: Pexels, Arx0nt iStock/Getty Images Plus via Getty Images