Čokoladni kolač

by | 10 veljače, 2013

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g margarina
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 4 žlice brašna + brašno za posipanje
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 žlice ulja

Za preljev:

  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica šećera

Priprema

Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke i šećer, pa dodati otopljenu čokoladu i margarin. Polako promiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
3. Zatim dodati mješavinu brašna i praška za pecivo i umutiti žicom.
4. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati.
5. Tepsiji veličine 20×35 cm nauljiti i posuti brašnom pa uliti u nju pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC oko 25 minuta. Prije vađenja iz pećnice, biskvit probosti čačkalicom i provjeriti je li pečen (ne bi smjelo biti tragova tijesta).

Preljev:

U odgovarajućoj posudi pomiješati slatko vrhnje, izlomljenu čokoladu i šećer. Kuhati na pari miješajući sve dok se čokolada ne otopi kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Završni postupak:

Pečeni biskvit izbockati na više mjesta a potom ga preliti smjesom od slatkog vrhnja. Prvo ga ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi a zatim u hladnjaku da se stegne.

Izvor: Dobra hrana