3 jednostavne i brze torte koje obožavamo
Torte i kolači su vjerojatno jedni od onih deserata koje toliko volimo, a budući da većinom uzimaju puno vremena za pripremu, rijetko kada ih zapra...
Odlična kombinacija gorkastog tijesta od kakaa, slatkaste kreme od mascarponea, intenzivne kreme od čokolade i kave.
Sastojci:
Tijesto:
– 110 g brašna
– prstohvat soli
– 40 g gorkog kakaa
– 115 g omekšanog maslaca
– 50 g šećera
– 1 veliko jaje
– par kapi vanilije
– 3 žličice slatkog vrhnja
Čokoladna krema s kavom:
– 225 g crne čokolade
– 310 ml slatkog vrhnja
– 2 žličice Nescaféa (prah)
Punjenje:
– 300 g mascarponea
– 1 žlica bijelog eurokrema (može i linolada)
– 10 g vanilin šećera
Priprema:
1. Prvo napravite čokoladnu kremu s kavom. Čokoladu razlomite na manje komade. Slatko vrhnje ulijte u posudu, dodajte kavu i zagrijavajte dok ne prokuha, pa prelijte po čokoladi i miješajte da se rastopi. Ostavite kremu oko 30 minuta na sobnoj temperaturi, povremeno miješajući.
2. Za tijesto, izmiksajte maslac i šećer dok ne budu pjenasti. Dodajte jaje i vaniliju. Brašno, kakao i sol pomiješajte pa dodajte u tijesto dva puta, naizmjence sa slatkim vrhnjem. Tijesto formirajte u tanji pravokutnik i stavite u hladnjak na sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tart lagano namastite. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup. Dno izbockajte vilicom. Kalup vratite u hladnjak na još jedno 20-ak minuta i onda ga stavite peći. Pecite oko 15-ak minuta (možda i malo više). Izvadite ga i ostavite da se ohladi.
3. Mascarpone, bijeli eurokrem i vaniliju dobro promiješajte i premažite po tartu.
4. Čokoladni tart od kave i mascarponea.