Trik pomoću kojeg ćete kruh duže održati svježim
Mnogi se trude što je moguće duže održati kruh svježim i poslije toliko savjeta misle da su našli pravi recept za to. Vjerojatno i vi s ovim ciljem...
"Podijeliti senzualnu hranu s osobom koju volite", definicija je užitka Aine McAteer, poznate makrobiotičke kuharice. Ovaj je recept svrstala u “hranu za ljubav”, stoga predlažemo da i vi nekome uljepšate dan s brižno pripremljenim cous-cousom.
Broj osoba: 4
Sastojci:
130 g cous-cousa
270 ml kipuće vode
100 g mladog graška
100 g mrkve narezane na krugove
100 g kukuruza šećerca
150 g brokule narezane na cvjetiće
3 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g svježih gljiva (bez stabljika, klobuci tanko narezani)
1 žličica tamarija
2 žličice limunovog soka
1 žličica narezanog svježeg peršuna
1 žličica narezanog svježeg bosiljka
Priprema
Vrijeme pripreme: 50 min
Težina: Srednje zahtjevno
Cous-cous stavite u posudu, pa ga prelijte kipućom vodom i dodajte prstohvat morske soli. Poklopite i ostavite da stoji najmanje 20 minuta. U kipućoj vodi, kojoj ste dodali prstohvat soli, skuhajte grašak, izvadite ga i odmah stavite u hladnu vodu da zadrži svijetlozelenu boju. Nakon toga, u kipućoj posoljenoj vodi skuhajte narezanu mrkvu i brokulu. U tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte gljive i dinstajte ih nekoliko minuta. Dodajte tamari i sve zajedno još kratko prodinstajte. Gljivama dodajte cous-cous, kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz šećerac, 2 žlice maslinovog ulja te sve poprskajte limunovim sokom i pospite nasjeckanim začinskim biljem.
Posluživanje
Poslužite kao lagani ručak ili u obliku konkretnijeg obroka, uz tempeh i zelenu salatu.
Savjet
U pripremi ovog jela možete koristiti i drugo povrće. Isprobajte poriluk, karfiol i crvenu papriku ili luk, tikvice i bundevu. Povrće možete i ispeći: pomiješajte ga s maslinovim uljem i malo balzamičnog octa, pa ga stavite na gornju rešetku rerne prethodno zagrijane na 220°C. Pecite 40 minuta ili sve dok povrće ne omekša.
Dobar tek!