Crna rajčica – novi gastrotrend!

by | 26 ožujka, 2014

Zahvaljujući GMO inženjeringu znanstvenici su uzgojili crnu rajčicu koja sadrži više antioksidansa antocijana, a koristi se preventivno kod pretilosti i dijabetesa.

crni-paradajz-490x443

Već se uzgajaju ljubičaste mrkve i žute bundeve, a novi gastronomski hit postala je i crna rajčica, koje je navodno još zdravija od dosadašnjih sorti ovog voća. U početku sazrijevanja zelene je boje, kao i ‘normalna’ rajčica.

Sortu crne rajčice prvu su proizveli američki znanstvenici na Sveučilištu Oregon, a zahvaljujući GMO manipulacijama, u njoj su povećali razinu antocijana, antioksidansa koji voću i povrću daje ljubičastu boju.

Ovaj antioksidans ima protuupalni učinak, usporava starenje, ali djeluje i preventivno kod dijabetesa i pretilosti. Upravo zbog toga, mnogi ju nazivaju i superrajčicom.

U SAD-u se već može kupiti, a u EU se tek počinje s uzgojem. Iako postoji puno sorti koje su križanjem domaćih crvenih i divljih vrsta rajčica dale crnu, ova ‘indigo rose’ rajčica je jedina prava, tvrde znanstvenici.

Izvor: Daily Mail