
Minimalizam u prehrani: pristup koji donosi jasnoću u kaosu prehrambenih savjeta
Današnji ubrzani ritam i podugačke to-do liste ostavljaju nam malo prostora da se nečemu zaista posvetimo i stavimo to kao prioritet. Um nam je ras...
Crno vino ne uništava korisne bakterije u želucu, ali zato pomaže u zaštiti od štetnih, kao što su Escherichia coli i listerija. Istraživanje američkog Sveučilišta u Missouriju pokazalo je da crno vino istovremeno ubija navedene bakterije i sprječava njihovo razmnožavanje.
U tom smislu najdjelotvornija su vina “cabernet”, “merlot” i “pinot noir”, naglasila je prof. dr. Azlin Mustafa, voditeljica istraživačkog tima. Sastojci koji se nalaze u opni grožđa i pomažu biljci da se obrani od raznih bolesti prelaze u vino i na taj način štite ljude od bolesti. Isti efekt imalo je i razblaženo vino.
U svakom slučaju, s konzumiranjem crnog vina radi ljekovitog učinka ne treba pretjerivati – žene trebaju dnevno popiti jednu čašu, a muškarci dvije.
Tekst: Life Content