Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Šećer može dovesti do puno problema: može povećati razinu triglicerida u krvi, dovesti do propadanja zuba i uzrokovati dijabetes. Višak šećera može povećati razinu triglicerida u krvi, propadanje zuba, dijabetes tipa 2 te probleme sa srcem, kako su naveli nutricionisti za WomensHealthMag.com.
Dodali su i kako je važno znati da se to ne odnosi na prirodne šećere, kakve nalazimo u mliječnim proizvodima i voću. Evo šta se događa s tijelom kad iz prehrane izbacite šećer.
Bolje raspoloženje
1. Pojačana žudnja za hranom – Naviknuli ste nakon obroka pojesti nešto slatko poput sladoleda ili kolača, ali se bez toga sada javlja velika praznina. Ključ je u tome da se oduprete tim porivima.
2. Ujednačit će se razina šećera u krvi – Ako šećerne kalorije zamijenite vlaknima i ugljikohidratima iz voća te povećate unos proteina i zdravih masnoća, to će pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
3. Bit ćete bolje raspoloženi – Ako ste ranije često mijenjali raspoloženje, stabilizacija razine šećera u krvi može vam pomoći da se osjećate bolje.
Znanstvena studija iz 2019. godine pokazala je da konzumiranje šećera ne pomaže u stvaranju dobre volje nego unutar samo jednog sata nakon što ste pojeli slasticu osjećate zamor i pospanost, kako piše Dnevni avaz.
Osjet okusa
4. Izoštrit će se osjet okusa – Ako vam se čini da je zdjelica borovnica ili malina siromašna okusom u odnosu na komad torte, uskoro ćete otkriti da su prirodni voćni šećeri vrlo ukusni.
5. Dugoročno pomažete zdravlju srca – Odrasli koji uzimaju od 17 do 21 posto dnevnog unosa kalorija iz šećera, imaju za 38 posto veći rizik od obolijevanja od srčanožilnih bolesti u odnosu na one ljudi čiji je unos samo osam posto. Tvrde to autori studije “JAMA Internal Medicine”.
Nemojte dodavati šećer u hranu
Umjesto šećera, kavi dodajte cimet kako biste je prirodno zasladili. Zobenoj kaši možete dodati svježe voće ili orašaste plodove.
“Sprijateljite” se s voćem
Kad se ostavljate šećera, voće igra važnu ulogu i pomaže. Skuhajte smrznuto voće, poput jagoda ili borovnica, dodajući mu malo vode.
Kuhajte sve dok se ne pretvori u ukusan sirup, a umjesto kolača ili keksa, za desert radije odaberete neko voće.
Pripazite na nevidljivi šećer
U mnogim namirnicama se kriju šećeri koje tamo ne očekujete, kao što su kruh ili tjestenina. Stoga je važno čitati deklaracije i osigurati se da brend čije proizvode kupujete, ima verzije namirnica s minimalnim količinama šećera ili bez njega.
No, kako se ipak ponekad morate počastiti ili nagraditi, pazite da šećer koji unesete bude u nekoj posebnoj prilici, stvarno rijetko.
Foto: Joanna Kosinska / Unsplash