Danas pripremamo ukusne sarmice od bulgura i heljde

by | 7 studenoga, 2020

Još jedan nositelj jeseni i zime je kelj. Najčešće korišten u varivima, u ovom se receptu nalazi kao dio ukusnih sarmica koje su prepune žitarica. Ukusan, hranjiv i zdrav obrok po mjeri svakog ljubitelja kelja.

Ovaj recept osigurao nam je Matei s bloga Plant-based Full of Taste, a ako nakon ovog ručka poželite i nešto slatko, probajte ovaj neobičan čokoladni kolač.

Sarmice od bulgura i heljde

Sastojci:
glavica kelja
šalica bulgura
šalica heljde
3 mrkve
1 poriluk
1 glavica luka
začini: maslinovo ulje, sol, curry, chili, crvena paprika, umak od soje

Recept:
1. Očistite kelj tako da oprezno skidate listove (da ne puknu) i stavite ga u kipuću vodu na 10 minuta. Kad se ohlade, odrežite središnju “žilu” (koja je tvrda).
2. Bulgur stavite kuhati u kipuću vodu u poklopljenu posudu, u omjeru 1 : 2. Heljdu isperite te stavite kuhati u kipuću vodu 15-ak minuta.
3. Na tavi popržite luk, naribane mrkve i nasjeckani poriluk.
4. U posudi izmiješajte bulgur, heljdu i povrće iz tave kako bi dobili punjenje za sarmice. U svaki list (ili pola lista kelja) stavite punjenje te ih zamotajte.
5. Složite sarmice u protvan te podlijte vodom do polovice visine sarmica i stavite ih peći u pećnicu 20 minuta na 200 °C, te 10 minuta na 220 °C.

Foto: Guliver/Getty Images, Plant-based Full of Taste