Kako biti podrška i razgovarati s djecom nakon tragičnog događaja
Tragedija u OŠ Prečko duboko je potresla cijelu zemlju, a ponajviše roditelje čija će se djeca u siječnju vratiti u školske klupe. Budući da je ovo...
Sezona jagoda je stigla, a s njom i vrijeme za istraživanje različitih načina kako uživati u ovim ukusnim plodovima kroz raznovrsne recepte – torte, smoothie i napitke!
Nema ništa bolje od sjedenja na terasi ili u vrtu, uz čašu hladnog napitka ili krišku fine torte koju ste sami pripremili, zar ne? Jagode su pravo blago prirode – osim što su ukusne same po sebi, pune su vitamina i antioksidansa koji čine čuda za zdravlje pa smo mi svakako pobornici toga da ih iskoristite što više za vrijeme njihove sezone.
Uz to, kad ih kombinirate s drugim sastojcima poput biljnog mlijeka, javorovog sirupa i chia sjemenki, nemoguće je ne dobiti vrhunski desert.
Kako smo sami pobornici jednostavnosti, donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata skroz pogodnih baš za aktualnu sezonu jagoda koje lako možete pripremiti uz malo sastojaka kod kuće!
Sastojci:
4 šalice smrznutih jagoda
1/4 šalice javorovog sirupa
Sok od 1 limuna
Upute:
Stavite sve sastojke u blender ili procesor hrane. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite odmah kao osvježavajući desert.
Sastojci za tijesto:
1 1/2 šalice brašna
1/2 šalice veganskog maslaca (ili kokosovog ulja), hladnog i narezanog na kockice
1/4 šalice hladne vode
Prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
3 šalice svježih jagoda, narezanih na kriške
1/4 šalice smeđeg šećera
2 žlice kukuruznog škroba
Sok od 1 limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
Upute:
Za tijesto, pomiješajte brašno i sol u zdjeli. Dodajte hladni maslac i miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte vodu malo po malo dok se ne formira tijesto. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Za nadjev, pomiješajte jagode, smeđi šećer, kukuruzni škrob, limunov sok i ekstrakt vanilije u zdjeli. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za pitu. Napunite tijesto smjesom jagoda. Pecite 35-40 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Ohladite prije posluživanja.
Sastojci:
1 šalica svježih jagoda
1 banana, zamrznuta
1 šalica bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka po izboru)
1 žlica chia sjemenki
1 žlica javorovog sirupa (opcionalno)
Upute:
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite u čaši.
Sastojci:
2 šalice svježih jagoda, narezanih na kriške
2 šalice baby špinata
1 avokado, narezan na kockice
1/4 šalice nasjeckanih badema
Balsamički ocat
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Sol i papar po ukusu
Upute:
Pomiješajte jagode, baby špinat, avokado i bademe u velikoj zdjeli. Začinite po ukusu. Prelijte s malo balsamičkog octa i maslinovog ulja. Pažljivo promiješajte i poslužite odmah.
Sastojci za biskvit:
2 šalice svježih jagoda, narezanih na kriške
2 šalice brašna
1 šalica šećera
1/2 šalice maslaca, sobne temperature
2 jaja
1/2 šalice mlijeka
2 žličice praška za pecivo
Prstohvat soli
Sastojci za kremu:
1 šalica svježih jagoda
1 šalica grčkog jogurta
2 žlice meda ili agavinog sirupa
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite kalup za pečenje i premažite ga maslacem i pospite brašnom. U velikoj zdjeli, mikserom izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu kremasti. Dodajte jaja i nastavite miksati.
Dodajte mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pažljivo umiješajte narezane jagode u smjesu. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 30-35 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Dok se biskvit peče, pripremite kremu: U blenderu pomiješajte jagode, grčki jogurt i med/agavin sirup dok ne dobijete glatku smjesu. Kad je biskvit pečen i ohlađen, premažite ga kremom. Ukrasite svježim jagodama po želji.
Sastojci:
1 1/2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica brašna od pira (ili drugo brašno po izboru)
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 žličice praška za pecivo
Prstohvat soli
1/2 šalice kokosovog ulja, otopljenog
1/4 šalice bademovog ili drugog biljnog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica svježih jagoda, narezanih na kriške
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Pomiješajte zobene pahuljice, brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo i sol u zdjeli.
Dodajte kokosovo ulje, biljno mlijeko i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se svi sastojci ne spoje.
Pažljivo umiješajte narezane jagode. Oblikujte smjesu u kolačiće i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje. Pecite 12-15 minuta ili dok kolačići lagano ne porumene.
Ostavite da se ohlade prije posluživanja.
Sastojci:
1 šalica svježih jagoda, narezanih na kriške
Sok od 4 limuna
4 šalice vode
1/4 šalice agavinog sirupa ili javorovog sirupa (po ukusu)
Led
Upute:
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite smjesu kroz finu cjediljku kako biste uklonili pulpu. Poslužite u čašama s puno leda i ukrasite svježim jagodama ili kriškom limuna.
Sastojci:
2 šalice svježih jagoda, narezanih na kriške
Sok od 2 limuna
1/2 šalice kokosovog šećera (ili drugog zaslađivača po izboru)
2 šalice punomasnog kokosovog mlijeka, ohlađenog
Upute:
Stavite jagode, sok od limuna i kokosov šećer u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ohlađeno kokosovo mlijeko i ponovno izmiksajte.
Prebacite smjesu u posudu za sladoled i zamrznite 4-6 sati ili preko noći.
Prije posluživanja, ostavite sladoled vani nekoliko minuta da omekša, pa ga poslužite i uživajte!
Sastojci:
1 šalica svježih jagoda
1 šalica jake crne kave, ohlađene
1 šalica biljnog mlijeka (npr. bademovo ili sojino mlijeko)
1 žlica agavinog sirupa ili javorovog sirupa (po želji)
Led
Upute:
Stavite sve sastojke u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite u čaši s dodatkom leda ako želite. Po želji, možete dodati šlag od kokosovog vrhnja ili kokosovih listića kao ukras.
Pročitajte: 7 recepata za prirodne sokove sa sezonskim voćem
Foto: Pexels