S nutricionističkog aspekta nije važno samo ono što jedete nego i kako jedete svoje obroke. Način na koji žvačete zalogaje određuje koliko ćete biti uspješni u apsorpciji nutrijenata.
Upravo je to istaknuo psihijatar Drew Ramsey u razgovoru na mbg podcastu, kako prenosi MindBodyGreen.
Poveznica između žvakanja i nutrijenata
Kad je riječ o zdravlju, način na koji jedemo važan je dio slagalice. Ramsey tvrdi da naše mentalno stanje određuje kako ćemo jesti, a tjeskoba često rezultira time da manje žvačemo hranu prije nego što je progutamo.
Kad smanjite vrijeme koje koristite za žvakanje hrane, enzimi u probavnom sustavu imaju manju površinu za razgradnju namirnica. To znači da vaše tijelo ima smanjenu sposobnost apsorpcije nutrijenata.
“Zapravo podižete učinkovitost i gustoću nutrijenata iz hrane koju jedete ako je žvačete na ispravan način”, ističe Ramsey.
Osim na to koliko žvačete, vaše psihičko stanje utječe i na količinu nutrijenata koje dobivate iz hrane. Ako ste pod stresom, to može prekinuti komunikaciju između mozga i probavnog sustava. To znači da, ako jedete proživljavajući negativne emocije, apsorbirat ćete samo 20 posto nutrijenata iz hrane.