Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Priznajemo, volimo zaviriti na Instagram profile domaćih gastro blogera jer su doista divna inspiracija u vremenima kad nemamo ideje što kuhati i pripremati!
U potrazi za nečim slatkim, pravo rješenje našli smo kod Nataše Rajčević, vlasnice bloga Burbon i borovnice. Radi se o receptu za jednostavne kikiriki kuglice nazvane peanut butter kuglice koje već na prvi pogled izgledaju ukusno i kremasto! Uz to, baš su u skladu s trenutačnim Veganuary pokretom koji još uvijek traje, pa je to i savršena prilika da ovu slasticu sada i napravite!
Sâm recept poprilično je jednostavan, a Nataša preporučuje da koristite čisti maslac od kikirija, bez ikakvih dodataka, dok javorov sirup možete zamijeniti nekim drugim tekućim zaslađivačem. Isto tako, za preljev možete koristiti i običnu rastopljenu tamnu čokoladu.
Pa krenimo redom:
Sastojci:
5-6 žlica maslaca od kikirikija
4-5 žlica kokosovog brašna
1 žlica javorovog sirupa
prstohvat soli
malo naribane tonke (ili ekstrakta vanilije)
1 žlica kakao nibsa (drobljena kakao zrna)
Za coating:
1 žlica kokosovog ulja
3 žlice sirovog kakaa
1 žlica javorovog sirupa
Par žlica nasjeckanog neslanog kikirikija
Postupak:
U veću posudu dodajte maslac od kikirikija, javorov sirup, tonku, kakao nibse i prstohvat soli. Zatim dodajte polovicu brašna i lagano miješajući špatulom dodavajte ostatak brašna (možda vam neće trebati sva količina). Trebate dobiti kompaktnu smjesu koja nije ni presuha ni preljepljiva tako da je možete bez problema oblikovati u kuglice. Ovaj korak možete raditi i u multipraktiku, a u tom slučaju kakao nibse dodajte na kraju. Po potrebi dodajte još brašna ili još maslaca od kikirikija.
Gotovu smjesu oblikujte u kuglice veličine po želji. Složite kuglice na tanjur obložen papirom za pečenje i stavite u zamrzivač oko 15 minuta.
U manjoj posudi na umjerenoj temperaturi rastopite kokosovo ulje, dodajte mu kakao i javorov sirup te miješajte dok ne dobijte glatku čokoladnu smjesu bez grudica (pazite da ne bude pregusta). U širu posudicu stavite nasjeckani kikiriki. Izvadite kuglice iz zamrzivača te svaku prvo umočite u čokoladu pa u posudicu s kikirikijem.
Vratite ih još par minuta u zamrzivač da bi se čokolada potpuno stisnula. Nakon toga ih držite u hladnjaku.
I uživajte u njima!
View this post on Instagram
Pročitajte: Tri veganske kuharice čije recepte uistinu pripremamo
Foto: Instagram