Zobeno mlijeko je jednostavno pomiješana zob s vodom, koja je zatim procijeđena kako bi se maknula pulpa. Riječ je o doslovno pet minuta posla ako imate blender. Rezultat? Ukusno, kremasto biljno mlijeko.
Naravno, imamo i neke trikove kako da ne bude sluzavo (što se zna nekada dogoditi), a ako ga želite zasladiti, dodajte ekstrakt vanilije, cimet ili javorov sirup.
Sastojci:
1 šalica zobi
3 šalice vode
1 prstohvat soli
1/2 žličice ekstrakta vanilije (po želji)
2 žlice kakaa ili kakao praha za “čokoladno mlijeko” (po želji)
Priprema:
Dodajte zob, vodu (manja količina će dati gušće, kremastije mlijeko, a ako želite malo vodenastije, dodajte još pola čaše), sol i sve dodatne dodatke (opcionalno) u blender velike brzine.
Poklopite poklopcem i pokrijte ručnikom kako ne bi prskalo. Blendajte oko 30 sekundi – 1 minutu ili dok se smjesa ne učini dobro stopljenom. Ne mora biti potpuno usitnjeno u prah, dapače, prekomjerno miješanje zobeno mlijeko može učiniti sluzavim.
Žlicom izvadite mali uzorak kako biste provjerili okus. Ako nije dovoljno slatko, dodajte malo javorovog sirupa.
Smjesu prelijte preko velike posude za miješanje ili vrča prekrivenog vrlo tankim ručnikom, hulahopkama koje ne koristite ili čistom majicom kako biste odstranili pulpu.
Prebacite u zatvorenu posudu i ohladite. Čuvajte u hladnjaku do 5 dana, a prilikom korištenja dobro protresite!
Foto: Tatiana Dolgova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images