Jer ljeto još traje: osam recepata za domaće, zdrave sladolede

U kojima možete guštati do jeseni

by | 26 kolovoza, 2024
domaći sladoled recepti

Ako mislite da je komplicirano napraviti domaći sladoled, ovi jednostavni i lagani recepti pokazat će vam da nije tako!

Ljeto je posebno po mnogočemu, a posebice kad je hrana u pitanju. Od salata, povrća, voća, viralnih trendova i recepata – složit ćete se s nama da je upravo ljetna sezona najbolje vrijeme za eksperimentiranje i isprobavanje nečeg novog u kuhinji.

Prije nego što smo i sami probali, vjerovali smo da sladoled izrađen kod kuće ne može biti ni približno ukusan kao kupovni. Da, prevarili smo se. Prvi recept koji smo isprobali kod kuće bio je s višnjama dok je trajala njihova sezona, a malo je reći da je nestao u rekordnom roku.

To nas je potaknulo na istraživanje još zdravih i lakih recepata te da maksimalno iskoristimo sezonu voća, a istovremeno uživamo u ukusnim, homemade sladoledima.

Najviše od svega sviđa nam se to što su brzo gotovi, ne iziskuju puno pripreme i za njih ne trebate puno sastojaka.

Recepti za domaće zdrave sladolede

Sladoled od banane i maslaca od kikirikija

Sastojci:

3 zrele banane (smrznute, stavite ih prije pripreme u škrinju)

2 žličice maslaca od kikirikija

1 žlica meda ili agave sirupa (po želji)

Priprema: Smrznute banane stavite u blender te im dodajte maslac od kikirikija i med pa blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Poslužite odmah ili zamrznite na sat vremena za čvršću teksturu.

Sladoled od manga i kokosovog mlijeka

Sastojci:

2 zrela manga

200 ml kokosovog mlijeka

1 žlica meda

Priprema: Mango ogulite, narežite i izblendajte s kokosovim mlijekom i medom u blenderu. Smjesu stavite u zamrzivač na 3-4 sata i tada možete poslužiti. Ako želite, povremeno smjesu možete promiješati da bi bila kompaktnija.

domaći sladoled recepti

Sladoled od borovnica i banane

Sastojci:

2 zrele banane (smrznute)

150 g smrznutih borovnica

200 ml bademovog mlijeka

Priprema: Idealno je ako imate banane i borovnice već u škrinji, ili ih stavite u zamrzivač ako nemate. Blendajte ih tako smrznute s bademovim mlijekom dok ne dobijete kremastu smjesu. Po želji poslužite odmah ili zamrznite na sat vremena.

Sladoled od jagoda i jogurta

Sastojci:

300 g smrznutih jagoda

200 ml grčkog jogurta

2 žlice meda

Priprema: Sve sastojke (jagode, grčki jogurt i med) stavite u blender i miksajte dok ne postanu kremasti. Smjesu stavite u zamrzivač na nekoliko sati dok ne postigne željenu čvrstoću i poslužite u kornetu ili čašicama.

domaći sladoled recepti

Sladoled od avokada i limete

Sastojci:

2 zrela avokada

Sok od 2 limete

2 žlice meda

200 ml kokosovog mlijeka

Priprema: Avokado blendajte sa sokom od limete, medom i kokosovim mlijekom dok ne postane glatka smjesa. Zamrznite na otprilike pet sati, a zatim poslužite.

domaći sladoled recepti

Sladoled od šljiva i cimeta

Sastojci:

300 g zrelih šljiva (očišćenih od koštica)

200 ml kokosovog ili bademovog mlijeka

1 žlica meda

1/2 žličice cimeta

Priprema: Blendajte šljive, mlijeko, med i cimet dok ne dobijete glatku smjesu. Kako biste osigurali da sladoled bude kremast, povremeno miješajte dok je u zamrzivaču.

Sladoled od šumskog voća i chia sjemenki

Sastojci:

200 g smrznutog šumskog voća (maline, kupine, borovnice)

200 ml kokosovog mlijeka

2 žlice chia sjemenki

1 žlica meda

Priprema: Izblendajte voće, kokosovo mlijeko i med. Svemu tome dodajte chia sjemenke i dobro promiješajte. Stavite u zamrzivač na 3-4 sata i tada poslužite.

domaći sladoled recepti

Sladoled od grožđa i jogurta

Sastojci:

300 g crnoga ili bijeloga grožđa (smrznutog)

200 ml grčkog jogurta

1 žlica meda

Priprema: Grožđe po želji (crveno ili bijelo) blendajte s jogurtom i medom dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u zamrzivač na 3-4 sata te povremeno promiješajte i zatim poslužite.

Pročitajte: 5 brzih recepata s tjesteninom za dane kad nemate vremena kuhati

Foto: Pexels, JulijaDmitrijeva, Fascinadora iStock/Getty Images Plus via Getty Images