Ovo su najvažniji dodaci prehrani tijekom zime
Iako smo se odvikli od one prave klasične zime kada smo mogli dobro prepoznati koje je godišnje doba, savjeti za brigu o zdravlju, posebice o prehr...
U kojima možete guštati do jeseni
Ako mislite da je komplicirano napraviti domaći sladoled, ovi jednostavni i lagani recepti pokazat će vam da nije tako!
Ljeto je posebno po mnogočemu, a posebice kad je hrana u pitanju. Od salata, povrća, voća, viralnih trendova i recepata – složit ćete se s nama da je upravo ljetna sezona najbolje vrijeme za eksperimentiranje i isprobavanje nečeg novog u kuhinji.
Prije nego što smo i sami probali, vjerovali smo da sladoled izrađen kod kuće ne može biti ni približno ukusan kao kupovni. Da, prevarili smo se. Prvi recept koji smo isprobali kod kuće bio je s višnjama dok je trajala njihova sezona, a malo je reći da je nestao u rekordnom roku.
To nas je potaknulo na istraživanje još zdravih i lakih recepata te da maksimalno iskoristimo sezonu voća, a istovremeno uživamo u ukusnim, homemade sladoledima.
Najviše od svega sviđa nam se to što su brzo gotovi, ne iziskuju puno pripreme i za njih ne trebate puno sastojaka.
Sastojci:
3 zrele banane (smrznute, stavite ih prije pripreme u škrinju)
2 žličice maslaca od kikirikija
1 žlica meda ili agave sirupa (po želji)
Priprema: Smrznute banane stavite u blender te im dodajte maslac od kikirikija i med pa blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Poslužite odmah ili zamrznite na sat vremena za čvršću teksturu.
Sastojci:
2 zrela manga
200 ml kokosovog mlijeka
1 žlica meda
Priprema: Mango ogulite, narežite i izblendajte s kokosovim mlijekom i medom u blenderu. Smjesu stavite u zamrzivač na 3-4 sata i tada možete poslužiti. Ako želite, povremeno smjesu možete promiješati da bi bila kompaktnija.
Sastojci:
2 zrele banane (smrznute)
150 g smrznutih borovnica
200 ml bademovog mlijeka
Priprema: Idealno je ako imate banane i borovnice već u škrinji, ili ih stavite u zamrzivač ako nemate. Blendajte ih tako smrznute s bademovim mlijekom dok ne dobijete kremastu smjesu. Po želji poslužite odmah ili zamrznite na sat vremena.
Sastojci:
300 g smrznutih jagoda
200 ml grčkog jogurta
2 žlice meda
Priprema: Sve sastojke (jagode, grčki jogurt i med) stavite u blender i miksajte dok ne postanu kremasti. Smjesu stavite u zamrzivač na nekoliko sati dok ne postigne željenu čvrstoću i poslužite u kornetu ili čašicama.
Sastojci:
2 zrela avokada
Sok od 2 limete
2 žlice meda
200 ml kokosovog mlijeka
Priprema: Avokado blendajte sa sokom od limete, medom i kokosovim mlijekom dok ne postane glatka smjesa. Zamrznite na otprilike pet sati, a zatim poslužite.
Sastojci:
300 g zrelih šljiva (očišćenih od koštica)
200 ml kokosovog ili bademovog mlijeka
1 žlica meda
1/2 žličice cimeta
Priprema: Blendajte šljive, mlijeko, med i cimet dok ne dobijete glatku smjesu. Kako biste osigurali da sladoled bude kremast, povremeno miješajte dok je u zamrzivaču.
Sastojci:
200 g smrznutog šumskog voća (maline, kupine, borovnice)
200 ml kokosovog mlijeka
2 žlice chia sjemenki
1 žlica meda
Priprema: Izblendajte voće, kokosovo mlijeko i med. Svemu tome dodajte chia sjemenke i dobro promiješajte. Stavite u zamrzivač na 3-4 sata i tada poslužite.
Sastojci:
300 g crnoga ili bijeloga grožđa (smrznutog)
200 ml grčkog jogurta
1 žlica meda
Priprema: Grožđe po želji (crveno ili bijelo) blendajte s jogurtom i medom dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u zamrzivač na 3-4 sata te povremeno promiješajte i zatim poslužite.
Foto: Pexels, JulijaDmitrijeva, Fascinadora iStock/Getty Images Plus via Getty Images