Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Marinirane tikvice novo su nam gastronomsko otkriće
Vjerujemo da ćete se složiti s nama kada kažemo da su tikvice s grilla jedan od najboljih kulinarskih izuma (ako ste obožavatelji ovog zelenog povrća), no jeste li kušali marinirane tikvice?
Bilo da ih jedete kao prilog ili glavno jelo, ulje, sol i papar mogu biti dosta neutralni, pa ako vam treba promjena i dodatak uzbuđenja kad je riječ o ovom povrću, vrijeme je da razmotrite i mariniranu opciju. Bez brige, jednostavnije je nego što zvuči, a bit ćete oduševljeni rezultatom.
Sastojci:
3 srednje tikvice
2 žličice soli
300 ml octa
250 ml maslinova ulja
5 češnja češnjaka
2 žličice origana
2 žličice sušenog peršina
1 žličica chilija ili paprike (najbolje u pahuljicama)
Priprema:
Tikvice ogulite i narežite što tanje, najbolje pomoću mandoline, pa posipajte pola žlice soli i ostavite ih pola sata. U lončić ulijte maslinovo ulje, oguljene, cijele češnjeve češnjaka, ostatak soli, origano, peršin i pahuljice chilija. Ugrijte na laganoj temperaturi, ali nemojte da zakuha. Ostavite nekoliko minuta na vatri pa izvadite češnjak i stavite na stranu. Iscijedite tikvice od viška vode pa slažite ploške u staklenku i nježno ih pritisnite žlicom. Prelijte ih marinadom i stavite po jedan češanj češnjaka u svaku staklenku. Spremite staklenke u hladnjak i ostavite ih preko noći. Tikvice potrošite u roku od tjedan dana.
Foto: Unsplash